Studenten reageren op brief rectoren: ‘We gaan door’ met pro-Palestijnse protesten

Studenten zullen doorgaan met pro-Palestijnse protesten totdat universiteitsbesturen gehoor geven aan hun eisen. Dat hebben drie vertegenwoordigers namens veertien studentenprotestorganisaties uit het hele land vrijdag in Trouw geschreven, als reactie op een ingezonden brief van de rectoren van vijftien Nederlandse universiteiten.

In die vorige week gepubliceerde brief meldden de rectoren dat ze de banden met Israëlische universiteiten niet willen verbreken, een van de eisen van de demonstrerende studenten. Ze schrijven dat dat in strijd zou zijn met de academische vrijheid en dialoog, en dat universiteiten de taak hebben „om alle bestaande visies binnen de academische gemeenschap ten aanzien van het conflict een podium te geven”. Ze voegen toe de banden met „een heel land” alleen te verbreken als de overheid dat oplegt, zoals in het geval van Rusland.

De studentenvertegenwoordigers bestrijden de argumenten van de rectoren in hun opiniestuk. Ze zeggen dat hun acties niet voorbijgaan aan dialoog en debat, zoals de rectoren stellen. „Dat we dat gesprek al jaren aanwakkeren, maar onze bestuurders er niet aan deelnemen, blijft onbenoemd.” Volgens de studenten probeerden ze de dialoog eerst te voeren met presentaties, paneldiscussies, informatiebijeenkomsten, artikelen en petities, die in sommige gevallen werden afgelast door universiteitsbesturen. „We gingen over op het organiseren van kampementen en bezettingen, omdat onze besturen het academische gesprek wat we al jaren verzorgen negeerden of nagenoeg onmogelijk maakten.”

De studenten zeggen door te gaan met actievoeren „totdat de rectoren zogenaamde ‘zusterinstellingen’ en andere partners verantwoordelijk houden voor hun medeplichtigheid aan Israëls schendingen van de mensenrechten van Palestijnen”. Volgens hen maken Israëlische universiteiten „een essentieel deel” uit van Israëls militair-industriële economie. Eerder werden ook al twee andere opiniestukken gepubliceerd in Trouw die kritisch waren op de brief van de rectoren, een door drie docenten en een ander van de hand van drie hoogleraren. Die laatste drie auteurs stellen: „Met hun reactie smoren de rectoren de dialoog over Israël en Gaza die op universiteiten juist zo hard nodig is.”