PVV’er Markuszower toch geen kandidaat-minister Asiel en Migratie meer

PVV-leider Geert Wilders heeft Gidi Markuszower teruggetrokken als kandidaat voor de ministerpost migratie. Dat liet Wilders donderdagavond weten via X. De terugtrekking van Markuszower is een gevolg van het veiligheidsonderzoek dat de AIVD naar de kandidaat-bewindspersonen heeft uitgevoerd. Ook Wilders noemt de „inhoud van de naslag” als reden voor zijn besluit. Hij bevestigde daarmee berichtgeving van RTL Nieuws van eerder op de avond.

Eerder deze week lekte uit dat de PVV Markuszower wilde voordragen als minister van Asiel en Migratie en als vicepremier in het kabinet-Dick Schoof. Dat gaat nu niet door. Tegenover RTL Nieuws reageert Markuszower dat „het allemaal Kafkaësk aanvoelt en dat een gemiddelde terrorist meer rechten lijkt te hebben dan een politicus met een scherpe mening”.

In 2010 trok Markuszower zich terug van de PVV-lijst toen bleek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een brief met belastende informatie over hem naar Wilders had gestuurd. Daaruit bleek dat hij betrokken zijn geweest bij een organisatie die „informatie” had overgedragen aan „een buitenlandse mogendheid”. Bronnen van NRC vermoedden dat het ging om contacten met de Israëlische inlichtingendienst Mossad. De belastende informatie kwam van de AIVD.

Wilders schrijft dat hij in plaats van Markuszower voormalig PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marjolein Faber voordraagt als minister van Asiel en Migratie. Zij zit nu namens de PVV in de Tweede Kamer. Bronnen bevestigen aan NRC dat Fleur Agema, beoogd minister van Volksgezondheid, de nieuwe PVV-kandidaat is voor het vicepremierschap.


Lees ook

‘Een kwaadaardige brief van de AIVD’

Nederland, Amstelveen, 21-05-2010 Gidi Markuszower stond op de kandidatenlijst van de PVV maar heeft zich teruggetrokken nadat bekend werd dat hij is opgepakt voor verboden wapenbezit. foto: Bram Budel


Lees ook

PVV’er Markuszower toch geen kandidaat-minister Asiel en Migratie meer