Twee jaar lang hebben duizend mensen in Heerenveen op een huisarts gewacht

Schrijnende situaties zag huisarts Jac Jacobs afgelopen maanden in zijn spreekkamer in Heerenveen. „Patiënten met klachten waarmee je niet zo snel naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp gaat, maar die toch ernstiger bleken dan ze dachten. Huidkanker bijvoorbeeld. Daar moet je op tijd bij zijn.”

Jacobs wilde, na 32 jaar als huisarts op Ameland te hebben gewerkt, af en toe ergens gaan waarnemen, zodat andere huisartsen eens op vakantie konden. Het liep anders. Sinds januari houdt hij twee dagen in de week spreekuur in een nieuwe huisartsenpraktijk in Heerenveen, waar meer dan duizend mensen op de wachtlijst voor een huisarts stonden.

Jacobs kreeg patiënten te zien met diabetes of schildklierproblemen die al lang niet meer waren gecontroleerd en daardoor „behoorlijk ontregeld waren”. Patiënten die meerdere klachten hadden, waarvan de problemen waren opgestapeld. Patiënten die van Rotterdam naar Heerenveen waren verhuisd en voor de huisarts naar hun oude woonplaats moesten.

Doordat mensen niet naar de huisarts konden, moesten ze zelf bepalen of hun klacht spoedeisend was. „Mensen gaan niet zo snel naar de doktersdienst of de spoedeisende hulp. Nu hebben ze soms te lang met klachten rondgelopen”, zegt Jacobs.

Vanwege het huisartsentekort in Heerenveen is sinds januari de pop-up-huisartsenpraktijk Feanstate opgericht.
Foto Kees van de Veen

Dankbaar

In Heerenveen was de nood hoog. De negen praktijken in de stad, waar 51.000 mensen wonen, hebben lang extra patiënten aangenomen, maar stopten daar twee jaar geleden mee. Het aantal inwoners zonder huisarts was binnen die tijd opgelopen tot meer dan duizend. Bewoners van een nieuwbouwwijk en mensen die vanuit andere delen van het land naar de Friese stad verhuisden, konden door de patiëntenstop nergens terecht.

In september vroegen de andere huisartsen in Heerenveen aan Jacobs of hij samen met Tom Grift, ook gepensioneerd huisarts, een nieuwe praktijk wilde helpen opzetten. Een paar maanden later konden de eerste patiënten in praktijk Feanstate terecht. Omdat Jacobs en Grift met een ingewerkt team van twee andere artsen en een assistente werken, kon de praktijk zo snel open. Opgelucht kwamen de eerste weken de patiënten binnen, zag assistente Therese Wouda (53). „Zo dankbaar dat ze eindelijk bij de huisarts terechtkonden.”

Een week voor Feanstate in januari opende, hadden al vierhonderd mensen zich ingeschreven. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en De Friesland hadden alle wachtenden gebeld om te laten weten dat ze naar de nieuwe praktijk konden. Zorgverzekeraars moeten voor hun verzekerden een huisarts regelen. Binnen vier maanden had Feanstate al meer dan 1.400 patiënten. Een gemiddelde huisartsenpraktijk heeft zo’n tweeduizend patiënten.

Het huisartsentekort speelt niet alleen in Friesland, het is een landelijk probleem

Landelijk

Het huisartsentekort speelt niet alleen in Friesland, het is een landelijk probleem. Uit onderzoek van instituut Nivel bleek afgelopen zomer dat 60 procent van de praktijken (tijdelijk) geen nieuwe patiënten aanneemt.

In Heerenveen is dat opgelost met een bijzondere constructie. Dokterszorg Friesland, een niet-commerciële organisatie die huisartsen ondersteunt, heeft de praktijk opgezet en is eigenaar. Projectleiders ondersteunen Jacobs en Grift bij het runnen. Dat doen de twee gepensioneerden tijdelijk – in september stoppen ze. Dan nemen twee jonge artsen hun taken over, zonder dat ze meteen eigenaar van de praktijk worden.

Veel jonge huisartsen zitten er niet op te wachten direct eigenaar van een praktijk te worden, zegt Anke Strikwerda (39), projectleider van Dokterszorg Friesland. „Veel huisartsen vinden het spannend een praktijk te beginnen. Wanneer startende artsen een praktijk wel willen overnemen, dan kan dat.”

Assistent Wouda acht dat voordelig voor jonge huisartsen. „Je kan proeven en meegroeien in de praktijk, zonder dat je de financiële verantwoordelijkheid hebt.”

Nu Feanstate een paar maanden open is, is van de nieuwigheid in het openbare gedeelte geen spoor meer te zien. In de wachtruimte staat een grote tafel met tijdschriften. In de hoek een speelplek voor kinderen. Een praktijk als alle andere. Een week voor de opening was hier nog niets, vertelt Wouda. „Mijn sollicitatiegesprek had ik aan een campingtafel op een klapstoeltje. Het is ongelofelijk hoe snel deze praktijk uit de grond is gestampt.”

Het vak van huisarts staat vaak negatief bekend. Het is ook druk en soms zwaar, maar het is een schitterend beroep

Jac Jacobs
huisarts

Gerust

Uiteindelijk willen mensen het liefst een vaste huisarts, zeggen Wouda, Strikwerda en Jacobs in een nog steeds spaarzaam gemeubileerde kantoorruimte in de praktijk. „Patiënten zijn daar heel gevoelig voor”, zegt Jacobs. „Dat is juist de meerwaarde van de huisartsenzorg”, zegt Strikwerda. „Het is wel de vraag hoe we met z’n allen deze zorg goed gaan houden. Het grootste knelpunt is echt het aantal artsen en hun beschikbaarheid.”

De wachtkamer van de nieuwe pop-up huisartsenpraktijk Feanstate in Heerenveen.
Foto Kees van de Veen

Jacobs hoopt dat Feanstate als voorbeeld kan dienen. „Het vak van huisarts staat vaak negatief bekend. Het is ook druk en soms zwaar, maar het is een schitterend beroep. Op Ameland was ik dokter van mensen van vóór de wieg tot het graf. Daar was ik echt de poortwachter. Dat is prachtig.”

Na september gaat hij verder met zijn oorspronkelijke plan: waarnemend huisarts zijn. Dan vervangt hij een arts in Zuid-Holland die twee weken op vakantie gaat. Als de praktijk is overgedragen, kan hij met een gerust hart verder. „We hebben voor rust gezorgd. We bereiden de patiënten nu voor op de opvolgers. We geven duidelijk aan wanneer we stoppen en zorgen ervoor dat ze niet weer in de situatie komen dat ze geen huisarts hebben.”