Soap bij Frans centrum-rechts duurt voort: geroyeerde partijleider weigert te vertrekken

Éric Ciotti, de afgezette leider van de Franse centrum-rechtse partij Les Républicains (LR), stapt naar de rechter om zijn positie binnen de partij alsnog te behouden. Dat heeft hij donderdag aan Franse media laten weten. Ciotti werd een dag eerder geroyeerd door het partijbestuur. Hij had aangekondigd samen te willen werken met de radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen. Dat zorgde voor een storm van protest binnen en buiten de Republikeinse partij.

Donderdag zei Ciotti tegen de Franse parlementaire pers in Parijs dat hij nog altijd in functie is. „Ik ben de voorzitter van deze partij.” Vanuit zijn kantoor stuurde hij daarna op sociale media: „Ik ben aan het werk voor Frankrijk”. De partijgenoten die hem hebben geroyeerd noemt Ciotti „middelmatige mensen die niets begrijpen van wat er in het land gebeurt”. Woensdag liet Ciotti de deur van het partijbureau nog hermetisch afsluiten. Hij sloot zich binnen op. Het partijbestuur dat over zijn schorsing wilde vergaderen moest daarop uitwijken naar een museum in de buurt.

De Républicains schoven de laatste jaren steeds meer naar rechts op. Een samenwerking met de partij van Le Pen zou evenwel het cordon sanitaire binnen de Franse politiek doorbreken.


Lees ook

Leider Frans centrum-rechts uit partij gezet na flirt met partij Le Pen

Eric Ciotti op de dag van zijn interview.