Minister Van der Wal trekt miljoenen uit voor bestrijding natuurbranden

Nu door klimaatverandering het risico op grote bosbranden toeneemt, trekt het demissionaire kabinet 70 miljoen euro uit om natuurbranden te bestrijden en voorkomen. Dat heeft demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) donderdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Een deel van het budget gaat naar maatregelen die provincies en natuurbeheerders kunnen nemen in en rond natuurgebieden. Ook trekt Van der Wal geld uit voor om een expertisecentrum op te richten en een nationaal crisisplan te schrijven.

In bepaalde natuurgebieden moeten naaldbomen volgens de minister worden vervangen door loofbomen, die vanwege hun bladeren het vuur langer kunnen tegenhouden. Ook is het van belang om bepaalde gebieden natter te maken. Sommige plekken moeten daarnaast toegankelijker worden voor hulpdiensten en een betere toevoer van bluswater krijgen.

Langere periodes van droogte en hitte wegens een veranderend klimaat verzwakken de natuur. Dat zorgt voor een hogere ontvlambaarheid van bomen en struikgewas. In het dichtbevolkte Nederland kunnen natuurbranden „snel aanzienlijke schade veroorzaken en een grote impact hebben”, schrijft Van der Wal.