Spaanse internettrol Alvise gaat met drie zetels naar Brussel

Spanjaarden kenden hem al vanwege zijn snoeiharde uitlatingen aan het adres van politici op internet. „We moeten het systeem vernietigen en helemaal opnieuw opbouwen”, vindt Luís Alvise Pérez. De 34-jarige Sevillaan baarde in Spanje veel opzien toen zondagavond bekend werd dat zijn partij, Se Acabó La Fiesta (‘Het feest is voorbij’) als nieuwkomer drie zetels wist te behalen in het Europarlement.

De partij presenteert zich als een anti-corruptiebeweging en wil Spaanse en Europese corrupte politici „elimineren”, zoals Alvise dat zelf verwoordt. Maar in werkelijkheid is de internettrol vooral provocerend. Vooral jonge mannen kunnen zich volgens een kiezersanalyse van onderzoeksbureau CIS vinden in zijn online provocaties en retoriek tegen het ‘syteem’. Zo wist hij zondag ruim 800.000 kiezers achter zich te scharen. Zijn winst vierde hij met de gloednieuwe partij in discotheek Cats in Madrid, waar aanwezige journalisten werden uitgejouwd.

Anti-establishment

In Spanje wordt Alvise wel als ‘ultra’, hooligan betiteld. Hij gebruikt zijn onlineplatforms met ruim een miljoen volgers al jarenlang om het politieke establishment te bekritiseren en is voor zijn hardste of meest omstreden taal meerdere keren aangeklaagd.

Onder anderen minister Óscar Puente (Transport) en de prominente journalist Ana Pastor deden aangifte wegens bedreiging, intimidatie en het verspreiden van desinformatie. De zaken dienden voor de rechtbank, maar een veroordeling bleef tot op heden uit. Wel werd zijn account op X uit de lucht gehaald.

Geheel onbekend in de politiek is hij niet. Alvise studeerde politieke wetenschappen aan de openbare universiteit UNED, maar maakte die studie niet af. Op 22-jarige leeftijd verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij voor de jongerenafdeling van de Liberaal-Democraten werkte. In 2017 werd hij stafchef van Ciudadanos, een Spaanse liberaal-democratische partij.

Maar Pérez, die binnen de partij bekend stond als ‘Todófobo’ (‘fobie voor alles) werd ontslagen vanwege zijn racistische en seksistische taal op social media. Pérez besloot toen uit de partij te stappen en wijdde zijn tijd aan het opbouwen van een onlinepubliek, dat hij bedient met kritische content over de politiek.

De ‘Bukele’ van Europa

Alvise heeft een opmerkelijk programmapunt nu hij naar het Europees Parlement gaat: het creëren van de grootste gevangenis van Europa aan de rand van Madrid, om „zelfs mensen met een bende-tatoeage op te sluiten”. Dit plan benoemde hij nog eens tijdens zijn overwinningsspeech zondag. Alvise laat zich hierin inspireren door president Nayib Bukele van El Salvador, die hij naar eigen zeggen bewondert. Bukele staat bekend om zijn keiharde aanpak van bendeleden waarmee hij de criminaliteit in El Salvador scherp wist terug te dringen.


Lees ook

Het bendegeweld in El Salvador is de kop ingedrukt – maar tegen welke prijs?

Sinds  de noodtoestand is het   in Las Cañas veiliger. Er wordt weer gevoetbald op een veld waar  bendes rondhingen.

„Narcoterroristen moeten niet worden opgespoord of achtervolgd, maar met een machinegeweer worden uitgeschakeld”, zei Alvise op zijn platforms in aanloop naar de Europese verkiezingen. Door zijn overeenkomsten met de Salvadoraanse president die ook bekendstaat als de influencer-president, wordt Alvise in Spanje nu ‘de Bukele van Europa’ genoemd.

Aanval op de media

Ook de vrije pers is regelmatig mikpunt van Alvise. Hij noemt journalisten onder meer ‘informatiehoeren’ en roept zijn achterban vaak op om foto’s en video’s van journalisten en politici te maken en die vervolgens te verspreiden op sociale media om hen vervolgens massaal te bestoken met berichten. In zijn overwinningstoespraak noemde hij zondag de aanwezige verslaggevers ‘manipulatoren’ en ‘huurlingen’. Het resulteerde in gescheld richting de journalisten die het pand daarna verlieten.

Met zijn anti-migratiediscours heeft Alvise kiezers weten af te snoepen van de rechts-populistische partij Vox, die zondag tegen de verwachting in slechts twee zetels erbij kreeg. „Er zijn steeds meer illegale immigranten in Spanje van wie we niet weten of het verkrachters zijn”, zei hij tijdens een campagnebijeenkomst in Madrid. Hij droeg een T-shirt droeg met een QR-code die naar zijn Telegram-account leidde. Gebruikers kunnen daar zijn laatste tirades zien en materiaal van ‘vijanden’ delen met elkaar.

Zelf vindt Alvise niet dat zijn partij extreemrechts genoemd kan worden. „Wij zijn geen extremisten. Wij zijn patriotten die genoeg hebben van de huidige politieke partijen.” Zijn politieke ideologieën wil hij niet alleen gebruiken om „Europa en Spanje te verbeteren”. Hij heeft ook een persoonlijk belang bij de zetelwinst in Brussel. Alvise heeft openlijk erkend dat hij zich kandidaat heeft gesteld om immuniteit tegen vervolging te verkrijgen, want gelooft hij zelf „ze zijn eropuit om mij kapot te maken”.