Scheuren in Schoonebeek? Drents dorp bezorgd om afvalwater bij oliewinning

Een beetje bezorgd is Jos van Hees wel. De voorzitter van de vereniging Dorpsbelangen Schoonebeek hoorde dinsdag van het besluit van demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) om de oliewinning in het Drentse dorp te hervatten – en daarmee ook van diens toestemming om het omstreden afvalwater dat daarbij vrijkomt voortaan in nabijgelegen ondergrondse ‘injectieputten’ op te slaan.

Juist tegen die injectie van dat afvalwater heeft een ruime meerderheid van de 4.500 dorpsbewoners bezwaar gemaakt. In een enquête die Van Hees’ vereniging ongeveer een jaar geleden hield, zei 57 procent van de respondenten tegen te zijn. 33 procent vond het geen probleem, de rest was neutraal. Het afvalwater zou verontreinigd zijn met chemische stoffen die voor vervuiling van het grondwater en de natuur kunnen zorgen.

Ditmaal zou goed geluisterd zijn naar de wensen van de bevolking

Nu geeft Vijlbrief dus toch toestemming, al mogen de dorpsbewoners nog zes weken hun zienswijze op zijn ontwerpbesluit indienen. „Terwijl hij twee jaar geleden nota bene heeft gezegd dat als de bewoners het niet willen, het niet gebeurt”, aldus Van Hees in een telefonische reactie. „Daar zullen de tegenstanders teleurgesteld over zijn. Zij voelen zich op het verkeerde been gezet. Al kon je het natuurlijk een beetje zien aankomen.”

Naar een mening over de oliewinning zelf werd niet gevraagd in de enquête. Exploitant de NAM heeft een vergunning om tot 2040 olie te winnen in Schoonebeek.

Het afvalwater was de prominente kwestie. Voorheen werd dat afvalwater via een ondergrondse pijpleiding naar Twente gepompt, om het in een oud gasveld op te slaan. Maar daar zijn de afgelopen jaren dusdanig veel problemen geweest – van lekkende pijpleidingen tot scheurtjes in de injectieput – dat men in Twente het afvalwater niet meer wil. De afgelopen drie jaar lag mede daardoor de oliewinning in Drenthe stil. Zonder oplossing voor het afvalwater immers geen oliewinning.

Lessen van ‘Groningen’

In zijn besluit licht Vijlbrief toe waarom hij toch akkoord is met de injectie van het afvalwater, en daarmee de hervatting van de oliewinning. Volgens verschillende onderzoeken, onder andere van onderzoeksbureau TNO en toezichthouder SODM (Staatstoezicht op de Mijnen), zou de injectie om te beginnen „veilig en verantwoord” kunnen gebeuren, aldus de staatsecretaris.

En – een les van ‘Groningen’ – ditmaal zou ook goed geluisterd zijn naar de wensen van de lokale bevolking. De plannen van de NAM zijn daarom aangepast, er zijn afspraken gemaakt over eventuele schadeafhandeling bij bodemverzakkingen of aardbevingen. En over de opbrengsten voor de regio. Per vat olie dat door de NAM wordt opgepompt (marktprijs nu 82 dollar, omgerekend 76 euro) moest oorspronkelijk 1 euro naar de regio gaan. Nu is afgesproken dat wanneer de olieprijs boven de 80 dollar uitkomt, dat 1,50 euro wordt.

In totaal zou dit de regio volgens Vijlbrief zo 45 tot 60 miljoen euro kunnen opleveren. 40 procent hiervan wordt overigens door de staat bekostigd, aldus Vijlbrief, al zijn oliebedrijven Shell en Exxon eigenaar van de NAM.

Scheuren in Schoonebeek

Vijlbrief zegt in toelichting op de website van zijn ministerie dat hij zich beseft dat desondanks „niet iedereen het eens is met dit besluit”. Maar hij zegt ook: „[…] ik zie ook dat er begrip is dat deze activiteiten nut hebben voor onze samenleving.”

De eerstvolgende stap is nu een informatiebijeenkomst die het ministerie van Economische Zaken volgende week in Schoonebeek organiseert voor de bewonersom de bewoners verder te informeren. Van Hees ziet nieuwe heikele kwesties die voor gedoe in het dorp kunnen zorgen. Bijvoorbeeld de precieze verdeling van al die miljoenen die straks naar de regio moeten vloeien. Daarover zijn nog geen afspraken gemaakt, zegt hij.

Verschillende mensen hebben daar natuurlijk verschillende ideeën over, zegt Van Heeshij, en geld is bij uitstek een onderwerp waarover de gemoederen hoog over kunnen oplopenoplaaien. Dus dat proces moet volgens hem goed en zorgvuldig georganiseerd worden. „Zodat iedereen gehoord wordt. Want anders hebben we straks niet alleen scheuren in de bodem, maar ook scheuren in ons dorp.”