COA bereikt maximumbedrag boete: 1,5 miljoen euro naar gemeente vanwege te veel mensen in opvangcentrum

De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan de gemeente Westerwolde moet betalen voor elke nacht dat er meer dan tweeduizend personen in het aanmeldcentrum in Ter Apel slapen, is dinsdag opgelopen tot het maximumbedrag van 1,5 miljoen euro. Sinds 22 februari krijgt het COA een boete van 15.000 euro voor elke nacht dat er te veel personen in het centrum slapen. Dit is sinds 9 maart, grotendeels door onvoldoende opvang elders in het land, onafgebroken het geval geweest, blijkt uit cijfers van het COA.

Sinds de zomer van 2022 heeft het COA te maken met grote drukte, destijds kwam het geregeld voor dat asielzoekers de nacht buiten in het gras moesten doorbrengen. Weliswaar hebben asielzoekers na die zomer niet meer buiten hoeven slapen, maar dit komt deels doordat zij regelmatig op een andere locatie slapen om vervolgens overdag weer terug te keren in Ter Apel. Voor de gemeente Westerwolde was de structurele overschrijding reden om een kort geding aan te spannen tegen het COA en de dwangsomregel te eisen. De rechter gaf de gemeente afgelopen januari daarin gelijk. Het is nog onduidelijk wat de gemeente nu met de 1,5 miljoen euro gaat doen.

Dat het COA sinds de invoer van de dwangsomregel de druk op het aanmeldcentrum niet wist te verlagen, komt onder meer door de sluiting van asielzoekerscentra in andere gemeenten. Verandering lijkt ook op lange termijn niet in zicht, want de beoogde regering is voornemens de spreidingswet in te trekken. De wet, die na veel pijn en moeite afgelopen januari definitief werd goedgekeurd door de Eerste Kamer, moet zorgen voor een betere spreiding van asielzoekers over gemeenten. Wordt de wet daadwerkelijk ingetrokken, dan is een overvol opvangcentrum in de toekomst ook aannemelijk.

Leendert Klaassen (CDA), burgemeester van Westerwolde, noemde de beoogde intrekking van de wet al na de bekendmaking daarvan „onbegrijpelijk”. Inwoners van de gemeente blijven, kijkend naar de uitslag van de Europese verkiezingen, de beoogde coalitiepartijen steun geven: PVV en BBB kregen respectievelijk 26,4 en 13,1 procent van de stemmen. In totaal ging ruim 50 procent van de stemmen in Westerwolde naar de vier beoogde coalitiepartijen – naast PVV en BBB ook VVD en NSC.