Van de makers van NRC Vandaag: het verhaal van dit weekend. Welke levens gaan schuil achter de actualiteit? Over wie gaat het nieuws? En welke denkbeelden vormen de wereld van nu?
Deze zaterdag het verhaal van Nina van Hattum, over de verwoestende kracht van ketamine.
Ze plassen honderd keer per dag en rillen van pijn. Toch durft een groeiende groep jonge ketaminegebruikers nauwelijks om hulp te vragen. Kan deze uroloog verlichting brengen?
De Amerikaanse president Donald Trump mag in principe doorgaan met zijn beleid van massaontslagen bij de overheid. Een federale rechter blokkeerde eerder een decreet van Trump, maar het Hooggerechtshof oordeelde dinsdag dat dit decreet binnen zijn macht als president ligt.
Een lagere rechter bepaalde in mei dat Trump als president niet de bevoegdheid heeft de massaontslagen per decreet door te voeren, maar dat hij daarvoor toestemming van het congres nodig heeft. Daarmee waren massaontslagen bij meer dan twintig overheidsdiensten ongeldig. Het hooggerechtshof vindt dat Trumps decreet wel degelijk binnen de wet valt.
Het Hooggerechtshof bestaat voor zes van de negen leden uit conservatieve rechters, waarvan er liefst drie door Donald Trump benoemd werden tijdens zijn eerste termijn. Overigens verzet maar één van de negen hoge rechters zich tegen het besluit, de liberale Ketanji Brown Jackson. Zij sprak van „overduidelijk enthousiasme van dit hof om groen licht te geven voor de juridisch twijfelachtige acties van deze president”.
Het Witte Huis spreekt van een „definitieve overwinning voor de president”, melden persbureaus. Volgens twee anonieme bronnen van persbureau Reuters binnen het Witte Huis betekent het oordeel van het hof niet dat ontslagen onmiddellijk doorgang kunnen vinden. Het hof heeft zich enkel uitgesproken over de legaliteit van Trumps decreet, maar specifieke voorstellen voor massaontslagen kunnen nog altijd sneuvelen op andere gronden. Bijvoorbeeld door wetgeving die de baanzekerheid van ambtenaren beschermt.
In Texas worden nog ruim 160 mensen vermist, enkele dagen nadat de Amerikaanse staat werd getroffen door plotselinge overstromingen na zware regenval. Van nog eens honderd mensen is zeker dat ze om het leven zijn gekomen. Dat schrijft persbureau AP op basis van uitspraken van Greg Abbott, de gouverneur van Texas.
Dat het aantal vermisten drie keer hoger ligt dan autoriteiten eerder meldden, heeft te maken met een noodlijn die is opgezet en waar families vermiste mensen kunnen doorgeven.
De laatst bekende verblijfplaats van het merendeel deze vermisten was in Kerr County, waar de Guadalupe-rivier binnen luttele minuten buiten haar oevers trad. Aan deze rivier lag ook Camp Mystic, het zomerkamp waar tientallen meisjes en hun begeleiders om het leven kwamen. Het water van de Guadelupe-rivier zou daar in minder dan een uur tijd met acht meter gestegen zijn, waardoor mensen die aan de oevers kampeerden volledig verrast werden.
Naar vijf meisjes en één begeleider wordt nog altijd gezocht. Puin, omgevallen bomen en rotsblokken bemoeilijken de berging van lichamen. Reddingsteams en vrijwilligers proberen nog altijd met boten, helikopters en paarden het getroffen gebied te bereiken. Vrijdag zal ook de Amerikaanse president Donald Trump het gebied bezoeken.
In de entree van de kathedraal van Troyes viel mijn oog op een bordje met de volgende mededeling: „Het is mogelijk dat u bij het betreden van deze kathedraal geroepen wordt door God. Het is echter niet waarschijnlijk dat Hij contact met u zal zoeken per telefoon. Dus, bedankt voor het uitzetten van uw mobiele telefoon.” Ik deed wat er gevraagd werd. En ineens klonk de stilte als antwoord.
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]