Spleetvulkaan op IJsland blijft doorgaan met het spuiten van lava

Opnieuw spoot er vorige week lava uit de spleetvulkaan vlak bij het IJslandse plaatsje Grindavík. Het is de vijfde keer sinds hij in december weer actief werd. Het IJslands Meteorologisch Bureau had de nieuwste uitbarsting al aan zien aankomen en waarschuwde er al weken voor. Want nadat de vorige eruptie, die 16 maart begon, weer tot rust was gekomen, was zich in de diepe ondergrond de magma weer aan het ophopen. De spleetvulkaan wordt gevoed vanuit een magmakamer op een diepte van zo’n 5 tot 6 kilometer. Ook namen de aardbevingen weer toe, duidend op toenemende drukopbouw in de ondergrond.

De spleetvulkaan (Eldvörp-Svartsengi) is onderdeel van een groter vulkanisch systeem op het IJslandse schiereiland Reykjanes, dat na vele honderden jaren van rust sinds eind 2019 weer actief is. Volgens de huidige inzichten ‘ontwaakt’ het systeem elke 800 tot 1.000 jaar. De vorige periode van vulkanische activiteit duurde van 950 tot 1240 n.Chr.

Foto Marco di Marco / AP


Foto Marco di Marco / AP

Het vulkanisme op IJsland wordt door twee geologisch processen aangedreven. Twee tektonische aardplaten drijven er uit elkaar en de ontstane ruimte wordt opgevuld met opwellend en stollend magma. Daarnaast voert een zogeheten mantelpluim vanuit de diepe ondergrond magma aan.

In een update van 31 mei meldde het IJslands Meteorologisch Bureau dat na een eerste heftige fase van circa vier uur, de lava rustig en stabiel uit de vulkaan stroomt. Uit luchtfoto’s, satellietbeelden en geodetische metingen leidde het bureau af dat er in die eerste fase 14 miljoen m3 per seconde lava uit de vulkaan was gestroomd. Bij Svartsengi was het aardoppervlak 15 centimeter gedaald. „Van de vijf uitbarstingen had deze de sterkste beginfase”, laat geoloog Freysteinn Sigmundsson van de Universiteit van IJsland via e-mail weten. „Er kwam meer magma naar het oppervlak, wat overeenstemt met onze schattingen van de magma-ophoping die we onderin de vulkaan zagen vlak voor de eruptie.”

In de loop van 29 mei kwamen uit verschillende delen van het land meldingen van vulkanische smog, een grijsblauwe waas die zwaveldeeltjes bevat en voor een toename van fijnstof kan zorgen. Op 4 juni was de eruptie nog altijd gaande.

Foto Marco di Marco / AP