Er waren eens drie vrouwen, in twee welvarende landen en in goeden doen. De eerste trouwde en kreeg kinderen, maar werkte niet. De tweede werkte wel: ze schreef een oeuvre bijeen aan kinderboeken en romans, maar trouwde niet en kreeg geen kinderen. De derde, die veertig jaar jonger was, wist het allemaal te combineren: man, kinderen, baan. Maar simmen deed ze, net als de andere twee: ‘Is het goed zo? Hoe weet je dat? En hoe weet je of je de juiste keuzes maakt in een leven? Hoeveel keuzes kun je nog maken wanneer alles al in één richting stroomt?’
Marieke, die zich dit afvraagt, is de hoofdpersoon van Gentlemen van de Vlaamse Patricia Jozef. In De zomers van de in Amerika geprezen Alice Elliott Dark staan Agnes en Polly centraal, die al tachtig zijn. Beide romans gaan over de impact van keuzes, over het missen van afslagen, over verandering en acceptatie op een levenspad. Daarnaast verschillen ze sterk van toon en sfeer. Waar Jozefs roman een rechttoe-rechtaan verslag in de tegenwoordige tijd is van een zoektocht van een eigentijdse vrouw, is dat van Dark een wijdlopig maar spannend epos, vol zijlijnen, terugblikken en invalshoeken.
Intriges
Agnes en Polly, al hun leven lang bevriend, maken zich zorgen over hun nalatenschap. Kan het idyllische stuk land langs de kust van Maine, sinds jaar en dag eigendom van hun families, in de staat waarin het is, behouden blijven? De keuze wordt op scherp gezet doordat de kinderen van Polly dat niet zo nodig vinden, hetgeen Polly tracht te verbergen voor Agnes. En Agnes op haar beurt verbergt ook van alles voor Polly. De zomers staat bol van de intriges. Keuzes, zowel gewenst als opgedrongen, uit het verleden leiden tot een hoop draaikonterij in het heden en uiteindelijk tot onthullingen met onvoorziene uitkomst.
Patricia Jozef maakt in Gentlemen, haar tweede roman na haar succesvolle debuut Glorie (2017), juist puur een scherpe uitsnede uit het heden. Ze beschrijft hoe hoofdpersoon Marieke op drift raakt. Marieke is sinds haar veertiende samen met haar man Vik. ‘Donut’, noemt ze hem, en hij haar ‘Cookie’. Ai. Je krijgt het meteen benauwd van die bijnamen, temeer als blijkt dat ze elkaars kleren dragen (zij het niet de broeken, want zij heeft kortere benen).
Hun eenheid is maar schijn: waar Vik het in de stad niet om uit te houden vindt, kan Marieke niet aarden op het platteland, waar ze heen verhuizen. Hij ziet schoonheid, tinteling, leven, kansen; zij stof, schimmels, smerigheid, ja stilstand, op ‘een harde, onverschillige klomp aarde’. En dan is er nog een dingetje tussen hen: het seks-dingetje. Dat ontbreekt al jaren, maar waar ze eerst tenminste nog ‘beste maatjes’ waren, wordt hun relatie tijdens de verbouwing van hun nieuwe huis, die ze eigenhandig uitvoeren, ‘puur praktisch’ en ‘zakelijk’. Vik wil niet meer.
Marieke besluit ook dit puur praktisch aan te gaan pakken: ze boekt een gigolo. Wie ongewild op een streng dieet is, vindt ze, mag best eens ‘een pak vettige frieten met mayonaise’ eten. Zou het baten, een ‘bewegend klomp manvlees’ te boeken? En kan ze zich overgeven, puur uit lust, en het daar dan bij houden? Nee, blijkt al snel. Na een aantal mislukte ontmoetingen met gigolo’s stuit ze op Rocco, die zichzelf een ‘gentleman’ noemt. En ja hoor, ze wordt halsoverkop verliefd op hem en begint van alles op hem te projecteren.
Jozef schrijft eerlijk en direct, haar zinnen laten weinig te raden over. De personages zijn ook karikaturaal te noemen. Aanvankelijk geeft dat de roman vaart en humor. De droge dialogen tussen de echtelieden zijn sterk, net als wat de dominante schoonmoeder zoal te berde brengt (‘Wipp express,’ mompelt die als ze een vuile witte onderbroek van Marieke van de grond raapt), of de gladde gigolo. Maar het uitleggerige gaat naar het einde toe tegenstaan. Zinnen als: ‘De verwachting die op het gezicht van deze man te lezen staat, voelt misplaatst en wekt weerzin bij haar op’, hadden achterwege kunnen blijven. De verklaring die Vik uiteindelijk geeft voor zijn gebrek aan lust, gelegen in het IVF-traject dat nodig was om kinderen mee te krijgen, lag voor de hand en krijgt van Jozef wel heel veel ruimte.
Het geeft de roman, die zo verfrissend in medias res begon met een vrouw die een gigolo boekt om eens lekker haar lusten op te botvieren, iets zoets en braafs. Toch is Gentlemen wel een fijn, vlot leesbaar boek. Mooi is hoe Marieke in haar poging zichzelf te redden, ontspoort. Tot in een plakkerige seks-bar aan toe, met een latex pakje aan en de gigolo aan een hondenriem. Tja, ze snakt naar verbinding. Maar toch niet zo letterlijk.
Geen lief oud vrouwtje
De zomers van Alice Elliott Dark is juist aan het begin een beetje weerbarstig. Er komen heel veel namen voorbij, die je nog niet kunt plaatsen. Doorzetten loont de moeite: uiteindelijk is De zomers een helder, veelzijdig verhaal.
De hoofdpersonen Agnes Lee en Polly Wister zijn vriendinnen en tegenpolen. Agnes, die op haar tachtigste van een arts net haar doodvonnis kreeg, is bepaald geen lief oud vrouwtje. Ze is gehaaid, scherpzinnig en fel in de omgang. Ze is als schrijver heel bekend van een kinderboekenreeks over het eigengereide meisje Nan, maar stiekem ook de auteur van een satirische romancyclus waarin ze de mores hekelt van de kringen waar ze al haar leven lang in verkeert. Onder pseudoniem portretteert ze er vrouwen van haar generatie, die zich kleinmaken, hun talenten puur in dienst stellen van hun pompeuze echtgenoten en hun verwende kroost. Laat haar beste vriendin Polly nou net dat type zijn.
Maar Polly is nog veel meer. Alice Elliott Dark schetst ook van haar een veelzijdig en knap portret. Doordat ze beurtelings vanuit beide perspectieven vertelt, wordt bijvoorbeeld duidelijk wat ze zocht en vond bij haar echtgenoot, een filosofieprofessor, die volgens Agnes niets meer dan een arrogante pad was.
De zomers is wel wat flets en clichématig van stijl (ogen worden ‘angstaanjagend ver’ opengesperd; men draait zich ‘met een ruk’ om en kijkt de ander ‘vernietigend’ aan), maar zit inhoudelijk vol verrassende wendingen en uitkomsten. Gaandeweg blijkt er zelfs een onverwachte derde hoofdpersoon op te staan, de dertigjarige, strijdbare Maud, redacteur van een uitgeverij. Uiteindelijk draait De zomers om de liefde die vriendschap heet.