Investeerder Evidensia sluit ’s nachts dierenziekenhuis in Den Haag. Alternatieven zijn er nauwelijks

De nachtelijke spoedzorg voor huisdieren in Den Haag is in gevaar doordat investeerder Evidensia heeft aangekondigd haar dierenziekenhuis in de stad voorlopig ’s nachts te sluiten. Evidensia kampt met een gebrek aan dierenartsen voor de nachtopvang, schrijft het in een brief aan lokale zelfstandige dierenartsen die NRC heeft ingezien. De nachtsluiting van het Haagse dierenziekenhuis duurt in elk geval tot eind september.

Ook de dierenambulance kan hierdoor de nachtelijke spoedzorg in Den Haag niet meer garanderen. Ambulancepersoneel moet door de sluiting uitwijken naar de twee zelfstandige dierenartsenpraktijken in de regio die nog wel nachtdiensten draaien. Volgens betrokkenen is de kans groot dat die praktijken de vraag niet aankunnen.

De dierenambulances zullen dan moeten uitwijken naar dierenziekenhuizen van Evidensia in Amsterdam of Barendrecht, tientallen kilometers verderop. „Dat betekent langere rijtijden en maar hopen dat we ergens nog terechtkunnen”, zegt Linette Eveleens van de Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ’s-Gravenhage.

Ook voor andere dieren in nood is het de komende maanden de vraag of hun baasjes na elf uur ’s avonds nog ergens terechtkunnen. De opvanglocatie van Anicura in Rijswijk, een concurrent van Evidensia, heeft zich bereid getoond „bij uitzondering” zieke dieren op te vangen waarvan het baasje geen eigen vervoer heeft, schrijft Evidensia in de brief.

Monopolie

Het Britse bedrijf IVC Evidensia is de afgelopen jaren via overnames van klinieken uitgegroeid tot een grote speler op de markt van dierenzorg in Nederland. Onder de paraplu van dochteronderneming Evidensia Nederland vallen inmiddels meer dan driehonderd dierenartspraktijken, spoedziekenhuizen en dierencrematoria.

Evidensia heeft in verschillende regio’s in feite een monopolie op de spoedzorg in de nacht, beschreef NRC eerder. De investeerder nam veel klinieken over, en overgebleven zelfstandige praktijken brachten vaak vrijwillig hun spoedzorg bij het dierenziekenhuis van Evidensia onder, om zo verlost te zijn van de slopende nachtdiensten.

Over die monopoliepositie bestaan in de sector al langer zorgen: Evidensia vraagt als enige aanbieder beduidend hogere prijzen voor de dienstverlening, en er bestaat risico dat de spoedzorg in de nacht helemaal wegvalt. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kondigde vorig jaar een onderzoek aan naar de gevolgen van de vele overnames in de sector, de onderzoeksresultaten worden na de zomer verwacht.

Ook in Den Haag is Evidensia marktleider. Het kocht de afgelopen jaren meerdere klinieken van de Dierenartsen Kring Haaglanden op; klinieken die voorheen ook waren opgenomen in de avond- en nachtroosters. Voor het wegvallen van hun diensten

„draaien nu de vijftien overgebleven zelfstandige dierenartsenpraktijken in de regio op”, zegt dierenarts André Boersma van Dierenartsen Kring Haaglanden. De vijftien zelfstandige praktijken kunnen samen ’s nachts twee klinieken openhouden voor de spoedgevallen van hun eigen klanten.

„Iedere praktijk, en natuurlijk helemaal een groot investeringsconcern als Evidensia, moet zijn spoedregeling op orde hebben”, vindt Boersma. „Nu gaan klanten van Evidensia met een spoedgeval ’s nachts bellen met onze dierenartsen. Want wij hebben wel een sluitend rooster voor de nachtdienst. Maar wij hebben per praktijk geen tientallen werknemers tot onze beschikking en moeten de volgende dag ook gewoon weer werken. De lasten van de nachtdienst worden dus oncollegiaal doorgeschoven op onze spoeddienst.”

Onverwacht besluit

Het besluit van Evidensia om de nachtkliniek te sluiten kwam voor andere partijen in de sector onverwacht. „We zijn in korte tijd geconfronteerd met veel langdurig zieke collega’s”, schreef Evidensia begin deze maand aan de praktijken. „Helaas zijn we nu op een punt gekomen dat we het rooster niet meer rond krijgen.”

Voor de Haagse Dierenambulance kwam die mededeling uit de lucht vallen. Linette Eveleens: „Vooral in de zomermaanden kan het juist ’s nachts druk zijn. Het komt dan voor dat we zes of zeven keer uitrukken, vaak om aangereden dieren zoals katten.”

Boersma: „Het miljoenenconcern Evidensia, met meer dan 41.000 werknemers wereldwijd, krijgt de spoedopvang niet rond en zet ’s avonds het antwoordapparaat erop. Zo wordt de spoeddienst van de andere praktijken overbelast.”

De handelwijze van Evidensia heeft inmiddels tot vragen in de Tweede Kamer geleid. Evidensia „schendt de gedragscode voor dierenartsen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor ononderbroken diergeneeskundige dienstverlening”, zegt Kamerlid Sandra Beckerman (SP). Kleinere praktijken zien hun werkdruk volgens haar toenemen. „Spoedhulp verdwijnt vaak of wordt veel duurder na overname door private-equitybedrijven als Evidensia.”

In een reactie zegt Evidensia de voorlopige sluiting van het dierenziekenhuis te betreuren. „We hadden dit ook graag anders gezien, maar wij kunnen geen ijzer met handen breken. Ook wij hebben te maken met een tekort aan personeel,” schrijft een woordvoerder, die bevestigt dat cliënten voorlopig worden doorverwezen naar dierenziekenhuizen in Barendrecht en Amsterdam. „We snappen natuurlijk dat dit ongemakkelijk is. Waar mogelijk ondersteunen wij met transport.”

Evidensia zegt met andere dierenartsen in de regio gezocht te hebben naar een betere oplossing. „Helaas is dat tot nu toe niet gelukt.”