McDonald’s verliest het exclusieve recht op de merknaam ‘Big Mac’ – voor hamburgers met kippenvlees althans. Dat besloot het Europese Hof van Justitie woensdag in een zaak die de Ierse fastfoodketen Supermac’s was begonnen.
McDonald’s heeft de naam Big Mac in 1996 geregistreerd in Europa en mag sindsdien als enige die merknaam gebruiken. Die bescherming gold voor de bekende rundvleesburgers, maar ook voor producten van kip en het gebruik van Big Mac als restaurantnaam.
Volgens het Europees Hof heeft McDonald’s niet voldoende kunnen bewijzen dat het de naam ook daadwerkelijk voor al die zaken gebruikt die het concern heeft laten vastleggen. Om een merknaam te behouden, moet die vijf jaar lang onafgebroken gebruikt worden. De Amerikaanse keten liet weliswaar zien dat er in Frankrijk even een ‘Grand Big Mac Chicken’ te koop is geweest, maar dat vond het hof niet overtuigend. De bewijzen lieten namelijk niet zien hoe vaak de kipburger te koop was geweest en hoeveel ervan waren verkocht. Momenteel is er in Nederland wel een Chicken Big Mac te koop, maar ook die is slechts tijdelijk in het assortiment opgenomen.
Andere ketens mogen nu ook de naam Big Mac gebruiken voor kipburgers, zegt het Europees Hof. Het moet daarbij wel direct duidelijk zijn dat het om een kipburger gaat, want de bescherming blijft wel gelden voor de rundvleesvariant.
De bescherming van de rundvleesvariant van de Big Mac blijft wel gelden
McDonald’s en Supermac’s voeren al jarenlang strijd over merknamen. Dat begon toen Supermac’s ook buiten Ierland actief wilde worden. McDonald’s maakte daar bezwaar tegen, omdat de naam van de Ierse keten teveel zou meeliften op de merkbekendheid van de Big Mac. Daarop probeerde Supermac’s de bescherming van Big Mac ongedaan te laten maken bij het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO). Dat oordeelde al in 2019 dat McDonald’s niet hard kon maken dat het de merknaam vaak genoeg gebruikte om een exclusiviteitsclaim te rechtvaardigen. Dat heeft het EU-Hof nu bevestigd.
„Dit is een belangrijke overwinning voor kleine ondernemingen overal ter wereld”, zegt Supermac’s-oprichter Pat McDonagh tegen de Irish Independent. Volgens hem misbruikt McDonald’s het merkrecht om het kleinere bedrijven moeilijk te maken te concurreren. McDonagh opende zijn eerste burgerrestaurant in 1978 en heeft nu filialen door heel Ierland. „Ik ben geboren met de naam ‘Mac’. Daar kan ik niks aan veranderen”, zei hij eerder in de Ierse krant. McDonald’s kan nog in beroep gaan tegen de beslissing.
Lees ook
Big, vet en vijftig: een halve eeuw Big Mac
De Big Mac-twist is niet de enige zaak waarbij een Amerikaanse snackreus het onderspit delft tegen een Europese partij. Zo mag de Amerikaanse keten Wendy’s niet onder die naam actief zijn in de Benelux omdat snackbar Wendy’s uit Goes die naam al in 1995 vastlegde. De Zeeuwse ondernemer won al vijf keer rechtszaken die zijn Amerikaanse naamgenoot hierover was begonnen.