De Porsche Taycan is een eredienst voor de verspilling

Goed dat de aardige mijnheer van Porsche uitlegt waar de gefacelifte Taycan opnieuw is geboetseerd of bijgesneden, want ik zie er niks van. Iets met de luchtsleuven en koplampunits, een verlicht merklogo in de led-balk achter. Je vergeet het omdat het geen vooruitgang is maar een verdienmodel. De Porsche-klant koopt nieuw als er nieuws is, zodat regelmatige verversing van de pornoprikkels loont. Meer show, meer superkrachten.

Wat ik onthield: de Taycan, althans deze, kan voortaan snelladen tot 320 kW. Dat doet zelfs Tesla Porsche niet na. Onbegrijpelijk dan weer waarom Porsche de laadadviezen van het navigatiesysteem niet afstemt op het absorptievermogen van de auto. De software stuurt me met nog 13 procent batterijlading plompverloren naar een middeleeuws 150kW-laadstation, terwijl een nabijgelegen 350kW-pomp laadproces en reis had bekort met een onvergetelijke demonstratie Elonbashen. Het is een Duitser, hij staat nuchter boven zijn verdiensten.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Porsche Taycan Turbo SKlik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

De Taycan laat je laden wat je nodig hebt om je bestemming met zo min mogelijk oponthoud te bereiken. Als dat gelet op route, energiebehoefte en laadpaaldrukte elders hier het beste kon, dan hier. Ook op halve kracht laadt hij als een speer met continu 150 kW, 30 kWh in de twaalf minuten die er zes minder hadden kunnen zijn. Stekkeren ís geen wachten meer, als je de dealer tweeënhalve ton betaalt voor een Turbo S. Of je dat moet doen is een tweede. De duurste Taycans devalueren sneller dan ze optrekken. Reken op een waardevermindering van 50 procent in drie jaar. Voor de koper is het misschien juist een aanbeveling. Zijn Porsche is een eredienst voor de verspilling. En hij volgt statusregel nummer één: je deelt je ouwe Taycan niet met tweedehandskopers. Op naar de dealer voor een verse!

Zolang je de krappe achterbank van
de Porsche Taycan mijdt, is dit intussen de perfecte auto

Voor de investering krijg je wel iets terug. Door het grotere batterijvolume en de verbeterde efficiency nam het bereik drastisch toe. Het verbruik daalde spectaculair. De vorige Taycan kreeg ik niet onder de 26 kWh per 100 kilometer. De nieuwe Turbo S zakte na 174 met legale snelheden gereden snelwegkilometers naar 18,8. Dat zijn Skoda-cijfers voor een verkapte racewagen die in 7,7 seconden naar 200 trekt. Daarin schuilt het belang van deze auto. Hij sondeert de vooruitgang. Eerst profiteert de bovenbouw. Straks iedereen.

Een stekkersportsedan kan uiteraard geen echte turbo zijn. Het opschrift Turbo S zit er uitsluitend voor het stoer en het betekent Veel Vermogen, wat vrij misplaatst lijkt als je weet dat de goedkoopste Taycan zonder turbologo al 408 pk mobiliseert. Is het nooit genoeg? Natuurlijk niet, helemaal nu elektrische Amerikanen knagen aan de Duitse heerschappij op de apenrots. Je hebt de Lucid Air, maximaal 1.118 pk, Tesla’s met 1.020. Dan zegt een Porsche-baas niet: fuck die cowboyterroristen. Hij laat de yanks vernederen op de Nürburgring of op hun eigen heiligdom Laguna Seca, hengstenbal voor de gladiatoren. Googlen op ‘Taycan Turbo GT’ brengt het verwachte resultaat: onoverwinnelijk. „Most Powerful series-production Porsche of all time sets record lap times at Laguna Seca and the Nürburgring.” Voor zulke bitchfights heeft de GT de setting Attack Mode, alsof het oorlog is. Ik kan het niet zonder tranen in de ogen lezen. Zo is deze wereld, geen gram ironie. Er zijn filmpjes van het Taycan-record op Laguna Seca, met een gehelmde coureur aan het stuur en juichende mannen na afloop. Dat vinden ze mooi, de snelste zijn. Nu ben ik het ook, bijna. Mijn Taycan Turbo S rangeert maar net onder de oppergod. Een kortstondig piekvermogen van 952 pk is niet meer van deze wereld.

Twee laadpoorten; één voor thuisladen en straatlaadpalen in het linker, één voor de snellader in het rechter voorscherm.

Weldadig sober interieur, waarin ook de deurpanelen van voorbeeldige zelfbeheersing getuigen.

Wat dat losse kabeltje voorin doet? Geen idee

Feest voor exhibitionisten; verlicht Porsche logo in de lichtbalk achter. Het Turbo S slaat nergens op, maar dan weet je dat hij snel is.

Foto’s: Merlijn Doomernik

Zolang je de krappe achterbank mijdt, is dit intussen de perfecte auto. Niets rijdt beter, is nauwkeuriger ontworpen. De cockpit is een constructie zonder obstakels, met beeldschermen waar vroeger al een dashboard zat, de functies overzichtelijk verdeeld over drie velden. Jaren geleden sprak ik met Porsche-designchef Michael Mauer over zijn ideaal van Porsches zonder overbodige opsmuk. In de cabine werd zijn droom bewaarheid. Die verworvenheid weegt voor normale rijders zwaarder dan een baanrecord. Dat wordt toch weer terugveroverd door de yanks, en geen amateurcoureur beschikt over de voor dit sublieme moordwapen vereiste rijvaardigheden. Mijn tip: koop hem over vier jaar voor het geld dat je anders toch had uitgegeven aan een saaie middenklasser. Hij wordt een moreel diepte- en emotioneel hoogtepunt in je leven. Dan maar proleet. Rookvrij fout geld verbranden, kan het mooier? Attack!