Faillissement van commerciële huisartsenketen Co-Med afgewend: belangrijkste schuldeiser wordt betaald

Co-Med, een van de grootste commerciële huisartsenketens van Nederland, kan voorlopig doorgaan met zijn activiteiten. Ingehuurde medewerkers die geld tegoed hebben van het bedrijf, hadden om faillissement gevraagd. Dinsdag boog de rechter in Maastricht zich over de zaak. Tijdens de zitting besloot Co-Med de belangrijkste schuldeiser te betalen, waarmee het faillissement van de baan is.

Voor verzekeraars en de vijftigduizend patiënten die op de zorg van Co-Med-praktijken zijn aangewezen, geeft de uitspraak op korte termijn enige rust. Het is onduidelijk wat dit besluit betekent voor de overige schuldeisers, onder wie doktersassistenten, die eveneens tienduizenden euro’s van de keten tegoed hebben.

Co-Med kwam afgelopen maanden veelvuldig in opspraak. Het bedrijf koopt door heel Nederland huisartsenpraktijken op en boekt forse winst. In 2022 ging het om 1,2 miljoen euro. Afgelopen jaar is dat bedrag nagenoeg verdubbeld, tot bijna 2 miljoen euro, zo blijkt uit zojuist gedeponeerde jaarcijfers – die nog moeten worden goedgekeurd door een accountant.


Lees ook
Meer conflicten met schuldeisers bij commerciële huisartsenketen Co-Med

Co-Med koopt sinds 2020 huisartsenpraktijken op van dokters die met pensioen gaan, of om andere redenen stoppen.

‘Groot risico’

Maar ingehuurde werknemers worden intussen al maanden niet, of slechts ten dele betaald. Ze stapten in april al naar de rechter, waarop één bedrijfsonderdeel – het callcenter van de keten – failliet werd verklaard. Ook huisartsen in Breda hebben een rechtszaak aangespannen. Ze hopen dat de rechter Co-Med deze woensdag opdraagt achterstallige huur en loon te betalen.

Er zijn veel klachten over de huisartsenzorg van Co-Med. Praktijken blijken vaak slecht bereikbaar, de spoedlijn blijft soms onbeantwoord en in sommige praktijken is soms helemaal geen arts aanwezig. Enkele vestigingen zijn zomaar gesloten na overname, zoals in Reusel (Brabant). Of patiënten worden tot nader order naar een ander dorp verwezen, zoals de inwoners van het Noord-Hollandse Anna Paulowna die voor hun huisarts naar Breezand moeten gaan.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd plaatste Co-Med al eerder onder verscherpt toezicht. De inspectie constateerde „ernstige tekortkomingen” in de zorg die kunnen leiden tot „een groot risico voor de patiëntveiligheid”.

Zorgverzekeraars hebben de wettelijke plicht goede toegankelijke zorg voor hun verzekerden te garanderen die daarvoor maandelijks verplicht premie betalen. Achter de schermen werken ze aan een noodplan om patiënten van Co-Med-praktijken op te vangen, mocht de keten omvallen.


Lees ook
Dreigend bankroet voor gehele huisartsenketen Co-Med

Een praktijk van Co-Med in het  Amsterdamse Slotervaart.