36 keer op zondag naar de wereldkerk

Door het hoge kerkraam valt een bundel zondagochtendlicht schuin naar beneden. De Ethiopisch-orthodoxe Tewehado Kerk Tsereha Aryam (De heilige Drie-eenheid-kerk) komt samen. De vrouwen dragen witte hoofdsluiers, de mannen witte blouses. Een meisje loopt door het gangpad naar het altaar, waar met veel goud beschilderde christelijke panelen hangen.

Kijk nog eens goed naar de foto, gemaakt door Bram Petraeus. De plaats van bijeenkomst is de laat-gotische Sint-Ceciliakerk, gelegen aan de Dorpsstraat in Veldhoven. De kerk werd gebouwd in 1913-1914 en is sinds 2008 internationale kerk. In deze gebedsbijeenkomst komen twee culturen samen. Dat is wat de foto een diepere betekenis geeft: de Ethiopische gemeenschap die in een oer-Nederlandse, neogotische kerk haar goddelijke liturgie belijdt. Iconen, een eigen tabernakel afkomstig uit Ethiopië en een afbeelding van de heilige Tekle Haymanot geven de bezoekers het idee een kerk in Ethiopië te bezoeken.

De Ethiopisch-orthodoxe Tewahdo Kerk Tsereha Aryam in de Sint-Caeciliakerk in Veldhoven.
Foto Bram Petraeus


Evangelisch christelijke kerk Rios de Vida in Den Helder
Evangelisch christelijke kerk Rios de Vida in Den Helder
Foto Bram Petraeus
Roemeens-orthodoxe parochie St. Gregorius de Theoloog in Schiedam
Roemeens-orthodoxe parochie St. Gregorius de Theoloog in Schiedam
Foto Bram Petraeus


Poolse Kerk OLV Sterre der Zee in Rotterdam
Foto Bram Petraeus

Het boek Wereldkerken in Nederland brengt 36 internationale of wereldkerken in beeld. Overal in Nederland hebben christelijke gelovigen gebouwen gezocht om hier de zondagse liturgie te beoefenen. Soms beschikken ze over een eigen gebouw, soms is het nauwelijks meer dan een garage of een ruimte in een anoniem bedrijfspand.

Het boek is gemaakt op initiatief van Museum Catharijneconvent en Samen Kerk in Nederland. Uitgangspunt is telkens het interieur. Al eeuwen geleden kwamen gelovigen naar Nederland om religieuze of economische motieven. En ze stichtten er hun vroeg-Europese migrantenkerken: protestantse en katholieke kerken, oriëntaals-orthodoxe of evangelische en pinksterkerken. Deze gelovigen op de vlucht creëerden in Nederland veilige plekken.

Fotograaf Petraeus was bij de zondagse viering, en dat levert indringende reportages op, telkens voorafgegaan door een inleidende tekst. Op de foto van de liturgie in de Grieks-orthodoxe kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam stralen de schilderingen van kerkschilder Argyris Liakos van de muur. Ze verbeelden het leven van Sint-Nikolaas, patroonheilige van de zeelieden. En, prachtig detail: een meisje heeft haar felroze Nijntje-tasje tegen de gewijde schildering geplaatst. Het interieur van de Noorse Zeemanskerk in Rotterdam ademt de sfeer van een Noorse thuishaven. Zo stapt de beschouwer van het fotoboek telkens in een andere wereld.

De Celestial Church of Christ in Amsterdam-Zuidoost. De oorspronkelijke kerk werd in 1947 opgericht in Nigeria.
Foto Bram Petraeus


De Grieks-orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nicolaas in Rotterdam.
Foto Bram Petraeus
De All Saints Catholic Church in Amsterdam-Zuidoost.
Foto Bram Petraeus


Bijeenkomst van de Evangelische Broedergemeente Wi Eegi Kerki in Amsterdam-Zuidoost.
Foto Bram Petraeus