De Duitse ex-bondscoach Hansi Flick tekent voor twee jaar bij FC Barcelona, laat de Spaanse club woensdag weten. Barcelona koos Flick vanwege de „intense en gedurfde speelstijl van zijn teams, die hem veel succes heeft gebracht op club- en internationaal niveau.” Flick zei tegen clubkanaal Barca TV dat het een eer en een droom is om coach van Barcelona te zijn. Flick hoopt er dezelfde prestaties neer te zetten als hij deed bij Bayern München.
Flick begon als trainer bij Victoria Bammental. Na het WK in 2006 werd Flick rechterhand van Duits bondscoach Joachim Löw, die hij zes jaar lang assisteerde. Met Bayern München won hij van 2019 tot 2021 zes prijzen – de Bundesliga, de Duitse beker, de Champions League, de Duitse Supercup, de UEFA Super Cup en de wereldbeker. Flick werd in 2021 Duits bondscoach maar werd in september 2023 ontslagen door tegenvallende prestaties in voorbereiding op het EK in Duitsland.
Bij Barcelona neemt hij het stokje over van coach Xavi Hernández. In januari kondigde Xavi zijn vertrek aan, maar in april kwam hij daarop terug omdat hij geloofde dat zijn team zich wel kon herstellen van een teleurstellend seizoen. Toch werd hij afgelopen week ontslagen. Flick krijgt niet alleen te maken met sportieve problemen, maar ook met toenemende financiële problemen en een lopend scheidsrechtersschandaal.
Het AD vraagt zich af hoe lang dit kabinet nog kan aanblijven nadat het aangekondigde vertrek van staatssecretaris Nora Achahbar het complete kabinet aan het wankelen bracht. „De coalitie lijkt ten dode opgeschreven, ook nu een kabinetsval even afgewend is”, schrijft de krant. „Sinds dag één domineert wantrouwen en kift de samenwerking tussen PVV, VVD, NSC en BBB.”
„Het integratiedebat was van begin af aan de open zenuw in de regeringscoalitie”, schrijft de Volkskrant. Hoewel de opgestapte staatssecretaris Achahbar zelf het woord racisme niet in de mond nam, zeiden ingewijden vrijdag tegen de krant dat er volgens haar wel degelijk „kwetsende, radicale en mogelijk racistische uitspraken” zijn gedaan „door meerdere bewindspersonen”. Zij en andere NSC-bewindslieden zouden zich sowieso uitermate hebben gestoord aan de in het openbaar gedane uitspraak van VVD-staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie dat „islamitische jongeren voor een heel groot deel niet onze normen en waarden onderschrijven”.
„Het móet een keer misgaan, die samenwerking tussen de uiterst rechtse PVV en de zelfbenoemde ‘middenpartij’ Nieuw Sociaal Contract”, schrijft Trouw over het „wankele kabinet. Volgens de krant overleeft het kabinet in elk geval dit weekend en wordt „over de precieze ernst van de gewraakte opmerkingen in de ministerraad van maandag door alle betrokkenen verschillend geoordeeld”.
De Telegraaf schrijft onder kop ‘Vlam slaat weer in de pan‘ dat er „waarschijnlijk nog wel wat vervolggesprekken moeten plaatsvinden over wat er de afgelopen dagen allemaal is gebeurd”. De krant benadrukt dat de kabinetscrisis maar „ternauwernood” is afgewend, maar dat uiteindelijk alleen NSC-staatssecretaris Achahbar is afgetreden, terwijl de de andere NSC-bewindslieden aanblijven.
De Vlaamse krant De Morgen spreekt van „een kortstondige crisis” die „verregaande gevolgen dreigde te hebben”. Maar omdat de NSC-ministers en -staatssecretarissen na urenlang crisisoverleg akkoord zijn gegaan in de regering te blijven kan de regering-Schoof aanblijven. „Althans voorlopig”, concludeert de krant.
De Duitse krant Frankfurter Allgemeine schrijft dat de coalitie, waar ook de radicaal-rechtse partij van Geert Wilders toebehoort, als „uitermate instabiel” geldt. Maar de krant wijst erop dat premier Schoof stellig blijft beweren dat er „geen sprake is en was van racisme in de regering”.
Volgens een feitelijk stukje in The Guardian kwam het rechtse kabinet van Dick Schoof in een crisis terecht vanwege vermeende racistische opmerkingen van bewindslieden, maar weet de coalitieregering na lang crisisberaad toch stand te houden.
Liveblog Crisisberaad kabinet
Schoof: We hebben als kabinet het vertrouwen uitgesproken met elkaar door te gaan
Het einde van het kabinet-Schoof leek nabij. Vrijdag ontstond een crisis nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar besloot op te stappen vanwege de manier waarop er in het kabinet werd gesproken over integratie. Deze discussie volgde in de nasleep van het gerichte geweld in Amsterdam tegen Israëlische voetbalsupporters. Het was een turbulent einde van een week onder politieke hoogspanning.
Deze aflevering van Haagse Zaken bespreken chef van de politieke redactie Pim van den Dool en politiek redacteur Lamyae Aharouay de onrust in Amsterdam en de weerslag die dat had op de Haagse politiek.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Van de makers van Vandaag, het verhaal van het weekend.
Deze zaterdag een verhaal van Gabriella Adèr en Jamila Meischke, over een zoektocht naar culturele sensitiviteit in de spreekkamer van de psycholoog.
NRC-journalist Jamila Meischke voelt zich onbegrepen door haar witte psycholoog, die haar ervaring als Nederlander met een migratieachtergrond niet lijkt te begrijpen. Ze vraagt zich af: zou ze beter af zijn bij een psycholoog van kleur? Of zou elke psycholoog zich in iedere culturele achtergrond moeten kunnen inleven? Een zoektocht naar culturele sensitiviteit in de GGZ.