Noord-Korea stuurt ballonnen met afval en mest naar Zuid-Korea

Noord-Korea heeft honderden ballonnen met afval de grens met het zuiden overgestuurd. De generale staf van het Zuid-Koreaanse leger zei tot woensdagmiddag (lokale tijd) zo’n 260 ballonnen te hebben geteld, waarvan sommige honderden kilometers ten zuiden van de gedemilitariseerde zone tussen beide landen zijn aangetroffen.

Onder de ballonnen hangen plastic zakken gevuld met afval, waaronder batterijen, lege flessen en zelfs mest. Ook zouden ze pamfletten met Noord-Koreaanse propaganda hebben meegevoerd. Veel ballonnen kwamen terecht in het grensgebied, maar ook in de hoofdstad Seoul en zelfs in de zuidoostelijke provincie Gyeongsangnam werden ze gevonden.

Afval afkomstig uit een Noord-Koreaanse ballon ligt op straat in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.
Foto Generale Staf Zuid-Koreaans leger via EPA

De Zuid-Koreaanse legerleiding noemde de afvalballonnen een schending van het internationaal recht, en maande het noorden zijn „onmenselijke en vulgaire” activiteiten te staken. In een noodbericht riepen de autoriteiten het publiek op de ballonnen en hun lading niet aan te raken, maar vondsten te melden. Het tweetalige bericht zorgde voor verwarring en enige paniek, omdat in de Engelse versie sprake was van „luchtaanvallen”.

Bijbels en K-pop

De Noord-Koreaanse plaatsvervangend minister van Defensie Kim Kang-il had enkele dagen geleden in een door staatspersbureau KCNA verspreide verklaring al gewaarschuwd dat het zuiden zou worden bedolven onder „oud papier en afval” zodat de Zuid-Koreanen zelf konden ervaren „hoeveel werk het is om de rommel op te ruimen”. De campagne is namelijk een reactie op soortgelijke acties van activisten in Zuid-Korea – veelal mensen die uit het noorden zijn gevlucht – die al jaren regelmatig ballonnen de grens over sturen. Die vervoeren doorgaans pamfletten, bijbels, geld, radio’s of usb-sticks met nieuws, Zuid-Koreaanse films en K-pop. Eerder deze maand lanceerde de conservatieve actiegroep Fighters for Free North Korea naar eigen zeggen nog twintig van zulke ballonnen.

Militairen verzamelen afval dat door een Noord-Koreaanse ballon is verspreid bij de plaats Pyeongtaek, ten zuiden van Seoul.
Foto Yonhap/EPA

Zulke activiteiten zijn niet alleen Pyongyang, maar ook de regering in Seoul al jaren een doorn in het oog. Ze zouden bewoners van het grensgebied in gevaar brengen, en hinderen diplomatiek overleg met het noorden. In 2020 verbrak Noord-Korea uit woede over de ballonnen alle contacten met het zuiden. Kim Yo-jong, de invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die bekend staat om haar scheldtirades, haalde daarbij fel uit naar de activisten, die ze „uitschot” en „blaffende bastaardhonden” noemde.

Enkele maanden daarna stemde het Zuid-Koreaanse parlement in met een omstreden verbod op ballonnenacties. Activisten konden voortaan hoge boetes krijgen. Maar het Zuid-Koreaanse Constitutionele Hof oordeelde later dat het verbod een ongrondwettelijke inbreuk op de vrijheid van meningsuiting vormde.


Lees ook
Noord-Korea gelooft niet meer in vreedzame hereniging met Zuid-Korea

Met lintjes aan een hek vlak bij de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea wordt opgeroepen tot vrede en hereniging, op een archieffoto uit 2021. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet niets meer in vreedzame hereniging van beide Korea’s, en laat iedere verwijzing daarnaar opruimen.