Kamer wil concessieperiode NPO maar met één jaar verlengen: ‘niet heel lang’

De concessieperiode van de NPO tot en met 2026 wordt als het aan de coalitiefracties ligt met slechts een jaar uitgebreid, om benodigde hervormingen door te voeren die het omroepbestel toekomstbestendig zouden moeten maken. Niet twee jaar extra, zoals het demissionaire kabinet voorstelde. Dat bleek dinsdag uit een stemming over een motie, ingediend door VVD-Kamerlid Claire Martens-America.

„Dat is niet heel lang, dus gaan we samen met de omroepen voortvarend aan de slag met de hervorming van het bestel”, laat een woordvoerder van de NPO weten. „We vertrouwen erop dat zorgvuldigheid bij dit proces voorop staat en dat in de evaluatie, zoals in de motie genoemd, over de voortgang van de hervorming dit een belangrijke rol krijgt.”


Lees ook
Publieke omroepen en NPO zoeken 100 miljoen:

Het gebouw van BNNVARA, NTR, HUMAN en VPRO op het Mediapark.

Een concessieperiode is het tijdvak waarin de NPO op basis van een prestatieovereenkomst subsidie krijgt van het ministerie, en waarin omroepen zeker zijn van erkenning. Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Cultuur & Media, D66) onderbouwde vorige maand waarom in haar optiek twee jaar nodig is om op een ordentelijke manier een nieuwe concessieperiode in te gaan. Dat heeft vooral te maken met procedures die al ver voor het einde van de concessieperiode in werking treden, zoals het toetredingstraject voor nieuwe omroepen. Algemeen wordt in Hilversum en Den Haag geoordeeld dat er geen plek meer is voor nieuwe aspirant-omroepen, maar momenteel staat die deur nog wel open in de Mediawet. Een potentiële toetreder zou al eind van dit jaar formele stappen moeten nemen en daar eventueel rechten aan kunnen ontlenen.

Daarom is het nodig dat de concessieperiode langer doorloopt, volgens de staatssecretaris, zodat benodigde wijzigingen in de Mediawet door de beide Kamers kunnen worden aangenomen.

Dat het uitstellen niet twee jaar maar één jaar wordt, komt niet onverwacht. Toen de partijen nog aan de formatietafel zaten werd er al onvrede geuit over het voornemen van Gräper voor twee jaar verlenging. De mediawoordvoerders van de coalitiefracties vonden dat dit wel sneller moest kunnen. PVV, VVD, NSC en BBB vinden nu ook JA21 en FVD aan hun zijde, bleek dinsdag. De commissie-Van Geel, die vorig jaar aanbevelingen deed voor hervormingen van het omroepbestel, stelde ook dat één jaar verlenging raadzaam is.

Bezuiniging in 2026

Het verlengen van de concessieperiode betekent niet dat aangekondigde bezuinigingen op de overheidsbijdrage aan de NPO wordt uitgesteld. De 100 miljoen korting is al voor 2026 ingeboekt, volgens de budgettaire bijlage bij het hoofdlijnenakkoord dat twee weken geleden werd gepresenteerd. Dus nog voor de hervormingen zullen zijn doorgevoerd, zal de NPO een stuk minder budget krijgen. Mogelijk kan dit gecompenseerd worden door bijvoorbeeld extra reclame-inkomsten, waarvoor weer een versoepeling van de mogelijkheden voor deSter nodig is.