Ajax ontslaat trainer Schreuder: ‘Pijnlijke maar noodzakelijke beslissing’

Voetbal Na het 1-1 gelijkspel thuis tegen FC Volendam donderdagavond, de zevende wedstrijd op rij zonder overwinning, is Schreuder per direct op non-actief gezet. Over zijn opvolging liet algemeen directeur Edwin van der Sar nog weinig los.

Alfred Schreuder tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in de Kuip.
Alfred Schreuder tijdens de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in de Kuip.

Foto Maurice van Steen/ANP

Ajax heeft trainer Alfred Schreuder per direct op non-actief gesteld. Dat heeft de Amsterdamse voetbalclub donderdag bekendgemaakt na een gelijkspel tegen FC Volendam (1-1). Het was het zevende duel op rij dat de Amsterdammers niet wisten te winnen.

Het contract van Schreuder liep oorspronkelijk tot 30 juni 2024, maar is per direct ontbonden. Ook de samenwerking met assistent-trainer Matthias Kaltenbach is per direct beëindigd.


Lees ook: Schreuder krijgt de Ajax-puzzel (nog) niet gelegd

Ajax staat momenteel op de vijfde plek in de Eredivisie, op zeven punten afstand van koploper Feyenoord. Eerder sneuvelde Ajax al in de groepfase van de Champions League, na onder meer het historische verlies tegen Napoli. Ajax ging met 1-6 onderuit, de grootste nederlaag ooit voor de Amsterdammers in Europees verband.

Algemeen directeur Edwin van der Sar noemt de beslissing „pijnlijk, maar ook noodzakelijk”. Volgens hem begon het seizoen goed, maar werden er daarna te veel onnodige punten verloren en was het spel te wisselvallig. „Alfred kreeg de tijd en hield ons vertrouwen om zaken te verbeteren. De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat hij het tij niet kon keren”, aldus Van der Sar.

Opvolging

Wie er zondag op de bank zit tijdens de uitwedstrijd van Ajax tegen Excelsior, is nog niet bekend, liet Van der Sar weten op de persconferentie over het vertrek van Schreuder. „Morgen komen we weer bij elkaar en dan zullen we daar een beslissing over nemen.”

Ook over de opvolging van Schreuder deed hij geen mededelingen. „Morgen eerst rustig kijken hoe het gaat met de groep.” Assistent-coaches Michael Reiziger en Richard Witschge leiden vrijdag de training van de club uit Amsterdam.

Schreuder kwam afgelopen zomer over van Club Brugge als opvolger van Erik ten Hag, die voor een nieuwe positie als trainer van Manchester United koos.