Het apenpokkenvirus werd geen epidemie door veiliger seks en vaccinatie

Waar is het apenpokkenvirus gebleven? Twee jaar geleden werden de eerste infecties in Nederland vastgesteld, en toen waren er nog grote zorgen. In enkele maanden liep het aantal meldingen op tot boven de duizend. Viroloog Marion Koopmans waarschuwde dat „struisvogelgedrag” het virus „onbeheersbaar” zou kunnen maken. Oud-RIVM-directeur Roel Coutinho stelde zelfs voor de Pride in Amsterdam af te gelasten.

Intussen stellen artsen de virusinfectie (tegenwoordig ‘mpox’ genoemd) nog slechts sporadisch vast, bijna altijd opgelopen in het buitenland. Het RIVM is al een half jaar gestopt met updates op zijn website. In 2023 werden nog zo’n dertig infecties vastgesteld, dit jaar minder dan tien.

„Niemand denkt nog aan apenpokken”, zegt Richard Keldoulis, eigenaar van festisjclub Church en gaysauna Nieuwezijds in Amsterdam.

Veruit de meeste infecties (93 procent) werden vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen. „Er liggen hier nog wel flyers van de GGD, maar niemand is ermee bezig.” Na de moeizaam bestreden coronapandemie hadden weinig mensen verwacht dat mpox zo snel zou verdwijnen.

Tot 2022 ging het mpox-virus vooral rond in knaagdieren in West- en Midden-Afrika. Het sprong geregeld over op mensen, vooral op kinderen die waarschijnlijk met besmette dode dieren hadden gespeeld. Het virus veroorzaakte pijnlijke wonden (pokken) op de huid. Het ging echter zelden over van mens op mens, zodat uitbraken snel uitdoofden. Als iemand in de VS of in Europa besmet raakte, was er steeds een connectie met Afrika.

Begin 2022 veranderde dat. Meldingen volgden elkaar snel op in westerse landen, van Europa tot Australië. Nu betrof het vooral mannen die het virus opliepen tijdens seks met andere mannen. Op 23 juli van dat jaar noemde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak een „internationale noodsituatie”. Intussen waren er meer dan 16.000 infecties vastgesteld in 75 landen, waarvan 700 in Nederland.

Pokkenvirus

In Nederland lagen al 100.000 vaccins op de plank die geschikt leken. Ze waren bedoeld tegen een eventuele uitbraak van het al uitgeroeide pokkenvirus, maar het mpox-virus is daarmee nauw verwant. In proefdieren werkte het vaccin ook tegen mpox.

Sommige artsen riepen het RIVM op de vaccins sneller beschikbaar te stellen. Ze vreesden dat het virus, dat niet alleen tijdens seks overgebracht kan worden maar ook door intensief huid-op-huid-contact, zou overslaan op ouderen en kinderen, en bij een uitbraak zouden homo’s als schuldigen worden aangewezen. Op 25 juli werden de eerste prikken gezet bij de risicogroep.

Maar de vaccins lijken weinig effect te hebben gehad op het verloop van de uitbraak. „In landen waar nauwelijks is gevaccineerd, daalde het aantal infecties net zo snel”, zegt Henry de Vries, bijzonder hoogleraar huid-infecties aan de Universiteit van Amsterdam. Dit betekent dat aanpassing van gedrag, zoals het beperken van het aantal sekspartners, ook werkte.

Vooral een kleine groep mensen lijkt een grote rol te hebben gespeeld. Twee derde van alle patiënten behoorde tot een groep van circa 1.750 mannen die veel onderling seksueel contact hebben en seksfeesten bezoeken, ook in het buitenland. Vier op de tien geïnfecteerde mensen had groepsseks, meldde het RIVM eind augustus 2022. „Als iedereen binnen zo’n kerngroep gevaccineerd is of infectie heeft doorgemaakt, dooft zo’n epidemie vanzelf weer uit”, zegt De Vries.

„Ik zat fout in mijn hypothese”, zegt Kai Jonas, hoogleraar toegepaste sociale psychologie aan de Universiteit Maastricht. „Namelijk dat je maar één bi-curious jongen van achttien nodig hebt die mpox oploopt en het vervolgens in zijn studentenhuis aan zijn vriendinnetjes doorgeeft, en het zo overdraagt op de heteroseksuele bevolking. Dat vreesden ook het RIVM en de WHO. Dat is niet gebeurd.”


Lees ook
Hoe Amsterdams team de strijd aanging met hiv

„Nederland kan een voorbeeldrol spelen, andere landen inspireren, zo van: kijk, het kan echt.”

Immuniteit op peil

Samen met onderzoekers van het Erasmus MC modelleerde Jonas de Nederlandse uitbraak. Hij zag dat gedragsverandering meer effect had dan vaccinatie. De vaccinaties kunnen in de toekomst wel uitbraken voorkomen, concludeerden zij, mits de immuniteit op peil blijft.

Daarover is nog veel onzeker. Het vaccin lijkt „tussen de 30 en 80 procent” te beschermen tegen symptomen, zegt Rory de Vries, viroloog bij het Erasmus MC. Hoe lang die bescherming aanhoudt, is niet bekend.

„Hoe goed dit vaccin beschermt op langere termijn weten we pas, vrees ik, als het virus opnieuw circuleert”, zegt zijn collega Marc Shamier.

De Gezondheidsraad adviseerde eind vorig jaar een mpox-vaccinatie aan te bieden aan hoogrisicogroepen. Daarover moet een volgend kabinet besluiten, schreef demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS, ChristenUnie) vorige week aan de Tweede Kamer. Wel is het vaccin beschikbaar als bij een nauw (seks)contact mpox is vastgesteld.

De westerse uitbraak heeft het pokkenonderzoek nieuw leven in geblazen, zegt viroloog Rory de Vries. „Omdat pokken is uitgeroeid deden nog maar een paar mensen daar onderzoek naar.”