Bekritiseerde trainer Ten Hag wint FA Cup met Manchester United

Trainer Erik ten Hag heeft een bewogen seizoen met Manchester United zaterdag afgesloten met winst van de FA Cup. Hij verraste met zijn ploeg landskampioen Manchester City in een volgepakt Wembley (2-1). Ten Hag vierde de winst van het bekertoernooi met twee armen in de lucht. De oud-trainer van Ajax moet al weken vragen beantwoorden over een vroegtijdige beëindiging van zijn contract, dat pas aan het einde van het volgende seizoen afloopt.

Ten Hag had voor een behoudende tactiek gekozen. City mocht het spel maken en United wilde de torenhoge favoriet voor de eindzege van de FA Cup verrassen met snelle counters. Dat lukte aardig, al kreeg United de openingstreffer cadeau. Verdediger Gvardiol kopte de bal over zijn eigen doelman Ortega en Garnacho had de bal voor het inschieten (1-0).

Erik ten Hag eerder deze maand voor het uitduel tegen Brighton Hove & Albion, een wedstrijd die Manchester United met 2-0 won.

Mainoo verdubbelde vlak voor rust de score, nadat hij zeer fraai in stelling was gebracht door Fernandes. Een teleurgestelde trainer Pep Guardiola van City wisselde in de rust de Nederlandse verdediger Nathan Aké en haalde zelfs Kevin De Bruyne van het veld. City, dat United vorig seizoen in de finale (2-1) versloeg, bracht United na rust wel aan het wankelen. Erling Haaland raakte de lat en Kyle Walker stuitte tot tweemaal toe op doelman Onana. Ook de ingevallen Julián Álvarez wist City niet aan een begeerde treffer te helpen. Doku scoorde in de 87ste minuut wel, na een foutje van Onana.

United bleef uiteindelijk overeind, na ruim zeven minuten blessuretijd. Zo won Ten Hag toch nog een prijs met United, aan het einde van een seizoen waarin zijn team lang teleurstelde. Hij leidde zijn ploeg vorig jaar naar winst van de League Cup, het tweede bekertoernooi van Engeland. (ANP)