ICJ-bevel houdt Israëlische leger niet tegen, nieuwe aanvallen op Rafah, 4 doden in Nuseirat

ICJ-bevel houdt Israëlische leger niet tegen, nieuwe aanvallen op Rafah, 4 doden in Nuseirat

Ook een dag nadat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël heeft bevolen onmiddellijk op te houden met haar offensief in Rafah, blijft het Israëlische leger de zuidelijke stad bestoken. Het Franse persbureau AFP maakte zaterdagochtend net als nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse persbureau Wafa melding van verschillende Israëlische aanvallen in Rafah. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers daar vielen.

Eerder op de ochtend nam het Israëlische leger ook een flatgebouw in het vluchtelingenkamp Nuseirat onder vuur, waarbij zeker vier Palestijnen werden gedood, zo schrijft Wafa. Het Palestijnse persbureau meldt ook Israëlische aanvallen in Gaza-Stad, het zuidelijke Khan Younis en het centraal gelegen Deir al-Balah, maar gaf daarbij geen specifieke dodentallen.

Hoewel het besluit van het ICJ, het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties, juridisch bindend is, schoof het Israëlische oorlogskabinet die vrijdag openlijk terzijde. Itamar Ben-Gvir, de Israëlische minister van Nationale Veiligheid, die de ICJ omschreef als de „antisemitische rechtbank in Den Haag” beloofde in een reactie zelfs een „toename van de militaire druk” in Rafah. Eerder had de secretaris-generaal van de VN António Guterres bij monde van een woordvoerder aangegeven „erop te vertrouwen” dat de Israëlische regering de ICJ-bevelen van vrijdag — waarvan ook de onmiddellijke opening van de door Israël geblokkeerde Palestijns-Egyptische grens onderdeel is — zal naleven.

Beeld van eerder deze week uit Rafah, de stad in het zuiden van Gaza, dat al maanden onder Israëlisch vuur ligt. Foto Mohammed Salem/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog vind je hier.