Kabinet steunt Europees voorstel om beschermde status van wolf af te zwakken

Laatste update:

Het kabinet steunt het voorstel om de beschermde status van de wolf in Europa af te zwakken. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat betekent dat de ‘strikt beschermde status’ van de wolf op den duur bijgesteld kan worden naar een ‘beschermde status’. Demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) wil een „beheersbare situatie” voor de wolf in Nederland en het verlagen van de beschermde status zou daarbij helpen.

Voorlopig heeft de wolf nog weinig te vrezen. Volgens Van der Wal zal het nog „heel lang” duren voor de status aangepast kan worden, omdat onder meer het verdrag van Bern eerst moet worden aangepast. Dat internationale verdrag werd in 1979 ondertekend en verplicht lidstaten van de Europese Unie en Monaco, Burkina Faso, Marokko en Senegal tot bescherming van bepaalde wilde dier- en plantensoorten. Voor aanpassing is bij de volgende vergadering in december een tweederdemeerderheid nodig. Daarna moet de Europese Habitatrichtlijn aangepast worden, waarvoor een ‘gekwalificeerde meerderheid’ nodig is die 55 procent van de lidstaten of 65 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigt. Als laatste moet nog Nederlandse wetgeving aangepast worden om de statusverlaging in te stellen.

Op basis van deze wetgeving blokkeerde de rechter in Arnhem donderdag het besluit van de provincie Gelderland om afschrikking van de wolf met een paintballgeweer toe te staan. De Faunabescherming had bezwaar gemaakt en kreeg gelijk: er zou geen sprake zijn van „afwijkend gedrag” van de wolf dat gebruik van een paintballgeweer zou legitimeren. De provincie stelde op basis van meldingen dat een jonge wolf zich minder schuw zou gedragen naar mensen en voertuigen, mogelijk doordat die gevoerd zou zijn.


Lees ook
Waar wil de wolf gaan wonen? Kunstmatige intelligentie kan dat voorspellen

Een wolvenpaar in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het roofdier vormt een bedreiging voor de populatie moeflons die in het gebied leeft.