Demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Maastricht

Pro-Palestina-demonstranten hebben woensdagochtend een gebouw van de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) van de Universiteit Maastricht (UM) bezet. Ze vinden dat de beslissing van de universiteit over de door hen geëiste beëindiging van alle banden met Israëlische instellingen te lang op zich laat wachten. De actievoerders hielden zich al anderhalve week op in de binnentuin van de faculteit.

Op een van hun spandoeken wijzen ze erop dat er na de Russische inval in Oekraïne binnen elf dagen kon worden besloten over de beëindiging van de banden met Rusland. De Gaza-oorlog duurt al meer dan een half jaar. Volgens de actievoerders is de universiteit daardoor „medeplichtig aan genocide”.

De woordvoerder van de bezetters was woensdagochtend niet bereikbaar. De UM doet volgens voorlichter Koen Augustijn pogingen om met de betogers in contact te komen. „Maar dat is nog niet gelukt. Via een medewerker is slechts een statement binnengekomen over de bezetting.” Het college van bestuur van de UM overlegde afgelopen vrijdag met de universiteitsraad. Dat gebeurde digitaal, omdat de inschatting was dat de veiligheid van de deelnemers bij een fysieke bijeenkomst onvoldoende kon worden gewaarborgd.

Het bestuur denkt nu na over een definitief besluit. Vrijdag gaf het al wel een denkrichting aan: in principe wil de UM de uitwisseling van kennis tussen haar wetenschappers en hun internationale collega’s zoveel mogelijk door laten gaan. Wel moeten er gesprekken komen met buitenlandse partners die „op enigerlei wijze mogelijk een rol spelen of een bijdrage leveren aan schendingen van het internationaal recht”. Daaraan zouden mogelijk ook consequenties verbonden kunnen zijn. Welke is nog onduidelijk.

Hongerstaking
De bezetting van woensdagochtend is niet de eerste actie bij FASoS. Na de ‘walk-out’ van vorige week maandag, waarbij studenten en medewerkers werden opgeroepen uit protest universiteitsgebouwen te verlaten, zetten actievoerders al een kamp op in de binnentuin van de faculteit. In de nacht van woensdag op donderdag gingen zes demonstranten in hongerstaking om een beslissing van de UM te bespoedigen. Inmiddels eten twee van hen weer.

De universiteit stond de actie toe, onder voorwaarde dat alles vredig zou verlopen en dat onderwijs en onderzoek door konden gaan. Daaraan werd lange tijd voldaan. Maar dinsdag deed de UM wel aangifte van vandalisme en discriminatie. Aanleiding daarvoor waren graffiti op een aantal van haar gebouwen en het binnenkomen van „antisemitische uitingen”. Rianne Letschert, voorzitter van het college van bestuur van de UM, riep bij die gelegenheid nog op tot kalmte: „Laten we bewijzen dat we deze discussie in Maastricht op een kalme manier kunnen blijven voeren. Via gesprekken in plaats van met spuitbussen.”

Bij FASoS wordt woensdag geen fysiek onderwijs gegeven, enkel online. Bij andere gebouwen van de UM in en buiten de Maastrichtse binnenstad gaan alle normale activiteiten wel door.


Lees ook
Demonstranten bezetten universiteitsgebouw in Maastricht