Noorwegen voegt zich bij landen die vandaag Palestijnse staat gaan erkennen

Noorwegen voegt zich bij landen die Palestijnse staat (gaan) erkennen

De Noren gaan deze woensdag bekendmaken dat ze Palestina als onafhankelijke staat erkennen. Dat melden de Noorse krant Aftenposten en nationale omroep Norsk Rikskringkasting. Het kabinet van Jonas Gahr Støre voegt zich bij Spanje, Ierland en Slovenië, die ook hebben aangegeven de Palestijnse staat binnen afzienbare tijd te gaan erkennen.

Steeds meer westerse landen maken de keuze die de meeste landen in het mondiale Zuiden allang gemaakt hebben. De stap wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten — of specifieker: voor de beoogde tweestatenoplossing. Zweden, Polen en Roemenië behoren tot de negen Europese landen die Palestina al als onafhankelijke (en dus autonome) staat erkennen. Nederland doet dat niet, maar steunt de ‘Palestijnse gebieden’ wel met ontwikkelingssamenwerking.

Erkenning van Palestina als onafhankelijke staat is op dit moment vooral van symbolische waarde, omdat Israël verstrekkende controle uitoefent over wat er op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever gebeurt en de Palestijnse bevolking op een hoog tempo doodt en van haar leefgebied verdrijft. De hoop van mensenrechtenorganisaties is dat erkenning meer juridische handvatten biedt om Israël voor zijn daden verantwoordelijk te houden. Vorige maand hielden de VS met een veto nog een volwaardig Palestijns lidmaatschap in de VN tegen.


Lees ook: Hoe denkt de EU over erkenning van Palestina? Spanje pleit ervoor, maar de rest blijft verdeeld

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog vind je hier.