OM vervolgt influencer Raisa Blommestijn voor groepsbelediging

Influencer en voormalig Ongehoord Nederland-presentatrice Raisa Blommestijn wordt vervolgd voor groepsbelediging. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bepaald, sprekend over „een 30-jarige vrouw uit Voorburg”. Volgens het OM heeft Blommestijn zich in een bericht op X beledigend uitgelaten over mensen met een zwarte huidskleur.

Blommestijn reageerde op 10 mei 2023 op een filmpje van een mishandeling door een groep mannen. „Wéér een blanke man op straat in elkaar getrapt door een groep negroïde primaten”, schreef ze. „Hoe veel weerloze blanken moeten nog slachtoffer worden? Talloze waarschijnlijk: de open grenzen-elite importeert dit volk met bosjes, met alle gevolgen van dien.”

Volgens het OM is er sprake van groepsbelediging. Ook wordt Blommestijn vervolgd voor smaad, omdat ze iemand op X uitmaakte voor „kleuterneuker”. In een reactie schrijft Blommestijn dat „het zwaard van Damocles is gevallen”. Blommestijn : „Op 19 augustus van dit jaar moet ik voor de meervoudige strafkamer verschijnen voor ‘groepsbelediging’. Laat het duidelijk zijn: je hebt geen vrijheid van meningsuiting als het bekritiseren van politieke tendensen – zoals geweld van migranten, omvolking en massamigratie – je op een dagvaardiging komt te staan”, aldus Blommestijn.

Blommestijn vertrok afgelopen januari bij Ongehoord Nederland (ON) omdat ze haar X-account niet wilde opgeven. Ze reageerde daarop op X door te stellen dat ON een „poging tot censureren” deed, wat volgens haar volledig „haaks” staat op de waarden van de omroep.