Is het nou Sky of Scarlett? Sprekende versie ChatGPT lijkt wel erg veel op stem van actrice

Het leek OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zo’n leuk idee. Topman Sam Altman wilde de stem van actrice Scarlett Johansson, die in de film Her (2013) een digitale spraakassistent vertolkte waar een man verliefd op wordt, gebruiken in een sprekende versie van ChatGPT.

Maar Johansson voelde er niets voor, schreef ze maandag in een verklaring. „In september kreeg ik een aanbod van Sam Altman, die me wilde inhuren als stem van ChatGPT-4o. Door mijn stem voor het systeem te lenen zou ik de kloof kunnen overbruggen tussen technologiebedrijven en creatieven, en consumenten zich op hun gemak laten voelen bij de aardverschuiving inzake mens en kunstmatige intelligentie.”

De actrice wees het aanbod af, maar negen maanden later „merkten vrienden, familie en het publiek allemaal op hoe sterk de stem van het nieuwe systeem leek op de mijne. Toen ik zelf de demonstratie (van OpenAI) hoorde was ik geschokt, kwaad en kon ik niet geloven dat de heer Altman een stem zou ontwikkelen die zo griezelig klonk als de mijne.”

Ze wees erop dat Altman daar zélf ook op hintte, door bij de presentatie van de nieuwe AI-assistent, genaamd Sky, een tweet te versturen met alleen het woord ‘her’. „Daarmee verwees hij naar de film waarin ik de stem vertolkte van een chat-systeem, Samantha, dat een intieme relatie met een mens opbouwt.” Vorig jaar had Altman al eens in een interview gezegd dat het „profetische” Her een lievelingsfilm van hem is.

Terugkomen op afwijzing

Twee dagen voor de presentatie van ChatGPT-4o zou Altman de agent van Johansson nog hebben gevraagd of ze niet alsnog op haar afwijzing wilde terugkomen. Maar voor ze had kunnen reageren, was het systeem al gepresenteerd. Johansson schakelde advocaten in, die van OpenAI inzage eisten in het productieproces van de nieuwe AI-stem. Waren daar niet toch opnames van de stem van Johansson voor gebruikt?

Het bedrijf ontkende. Het nieuwe systeem zou ontwikkeld zijn met de stem van een ándere vrouw – over wie, uit privacyoverwegingen, helaas geen nadere mededelingen konden worden gedaan. Maar OpenAI schortte de uitrol van Sky dit weekeinde toch op („uit respect voor mevrouw Johansson”) en verklaarde dat „AI-stemmen niet welbewust imitaties moeten zijn van de kenmerkende stem van een beroemdheid”.

Verschillende schrijvers, acteurs en ook The New York Times hebben processen tegen OpenAI aangespannen, omdat het bedrijf auteursrechten zou hebben geschonden. „In een tijd dat we allemaal worstelen met deepfakes, en de bescherming van onze eigen gelijkenis, ons eigen werk en onze identiteit, verdienen dit soort kwesties absolute helderheid”, aldus Johansson.

Ook intern kampt OpenAI met problemen, die het vertrouwen in het bedrijf, en AI in het algemeen, kunnen schaden. Eerder deze maand vertrokken twee leiders van de veiligheidsafdeling die speciaal was opgericht om te voorkomen dat AI een gevaar voor de mensheid kan worden. Daarop heeft OpenAI het hele veiligheidsteam ontbonden.