Macron reist af naar ontwricht Nieuw-Caledonië, Nieuw-Zeeland en Australië evacueren toeristen

De Franse president Emmanuel Macron zal dinsdagavond afreizen naar Nieuw-Caledonië, heeft een woordvoerder van de president dinsdag gezegd tegen internationale persbureaus. Volgens de woordvoerder is het primaire doel „de terugkeer naar rust en orde” in het gebied. Sinds vorige week vinden er na een grondwetswijziging grootschalige rellen plaats in de eilandengroep, die onder Frans bewind staat.

Fransen die langer dan tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen zullen door de wijziging stemrecht krijgen. Om de stem van de inheemse bevolking (de Kanaks) te waarborgen, is dat stemrecht momenteel beperkt. De Kanaks maken 40 procent van de bevolking uit, terwijl 24 procent van de bewoners van Nieuw-Caledonië een Europese of Franse achtergrond heeft. Pro-onafhankelijkheidsgroepen eisen dat Frankrijk de wijziging terugtrekt. Macron heeft daar geen toezeggingen over gedaan, en besloot maandag om duizend militairen naar het gebied te sturen om de aanwezige troepen te versterken.

Bij de rellen ontstonden gewelddadige botsingen tussen Franse autoriteiten, rebellerende groepen en burgermilities die zichzelf hadden bewapend om hun bezit te beschermen. Daarbij vielen zes doden. Twee slachtoffers waren Franse overzeese gendarmes, drie waren Kanak-jongeren die volgens persbureau Reuters werden doodgeschoten door burgermilities. Honderden anderen raakten gewond. Volgens Franse autoriteiten heeft de politie in het gebied 270 „relschoppers” opgepakt.


Lees ook
Frankrijk roept noodtoestand uit door rellen in Nieuw-Caledonië

Het is al sinds maandag onrustig in Nieuw-Caledonië.

Wegens het geweld zijn Australië en Nieuw-Zeeland dinsdag begonnen met de evacuatie van hun burgers. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens persbureau ANP contact met de twee landen om de „minder dan tien” Nederlanders die op de eilandengroep aanwezig zijn ook terug te halen. De internationale luchthaven blijft tot zaterdag gesloten voor commerciële vluchten, en er zitten naar schatting zo’n drieduizend toeristen vast op de archipel.