Regering Sint-Maarten verliest al na zeventien dagen meerderheid

De nieuwe regering van Sint-Maarten, die afgelopen 3 mei geïnstalleerd werd, is nu al zijn meerderheid verloren. Dat meldden lokale media maandagavond. Parlementariër Kevin Maingrette, van partij Nation Opportunity Wealth (NOW), besloot zijn steun voor de coalitie onder premier Luc Mercelina in te trekken. Hij vond „het ontbreken van goed leiderschap, het ontbreken van een transparante dialoog en het onvermogen om effectieve samenwerking binnen de coalitie te bevorderen” onhoudbaar.

Met Maingrette’s vertrek heeft de coalitie nog maar zeven van de vijftien parlementszetels. Zelf zegt hij geen nieuwe verkiezingen te willen, dus kort na zijn beslissing zette het NOW-lid een handtekening onder een coalitieakkoord met oppositiepartijen National Alliance (NA) en de United People’s Party (UP), de partijen die Sint-Maarten de afgelopen vier jaar hebben geleid. Van allebei die partijen was hij eerder al lid. Met zijn steun hebben ze een meerderheid van acht zetels.

De regering onder Mercelina, die pas twee weken aan het werk was, kwam in de afgelopen maanden moeilijk tot stand. Na de verkiezingen in januari duurde het tot mei tot vier partijen, waaronder NOW, het eens werden. Twee kandidaat-ministers zijn nog altijd niet aan de slag, omdat het screeningsproces nog niet is afgerond. Waarom de ministers niet door de screening komen, is onduidelijk. Ook dat vindt Maingrette een voorbeeld van de „belangrijke leiderschaps- en communicatieproblemen binnen de coalitie”.