Opvolgers Vestia schikken voor ruim 43 miljoen met Barclays

De rechtsopvolgers van de stichting Vestia zijn tot een schikking gekomen met de Britse bank Barclays. De partijen waren in gesprek over alle vorderingen tussen Vestia en Barclays over gesloten derivatentransacties tussen 2008 en 2011. Het gaat om een bedrag van 43,5 miljoen euro. De Britse bank betaalt dat bedrag zonder „erkenning van enige aansprakelijkheid of schuld”. Dat hebben de woningcorporaties die zijn voortgekomen uit het vroegere Vestia vrijdag bekendgemaakt.

Barclays sloot jaren geleden contracten af met Vestia voor derivaten — financiële beleggingsinstrumenten bedoeld om renterisico’s af te dekken. De woningcorporatie stelde vervolgens voor 279 miljoen euro aan schade te hebben geleden door Barclays. Afspraken die zouden zijn gemaakt over de derivaten waren volgens Vestia onwettig, omdat de woningcorporatie alleen actief mocht zijn op gebied van volkshuisvesting en zich niet had mogen begeven in derivatenhandel. Vestia hield Barclays daar verantwoordelijk voor en eiste miljoenen terug.

De schikking tussen de woningcorporatie en Barclays is het slotstuk in een reeks juridische acties tussen Vestia en banken als gevolg van het zogenoemde derivatenschandaal. Vestia, in 2012 een van de grootste woningcorporaties van Nederland, is daarbij twaalf jaar geleden voor miljarden euro’s in het schip gegaan. De financiële problemen kwamen door risicovolle investeringen in derivaten die verkeerd uitpakten. Vestia had in totaal voor 23 miljard aan derivaten afgesloten.

Jaren geleden kocht Vestia de derivaten om rentestijgingen het hoofd te bieden. Maar toen de rente bleef stijgen, kwam Vestia in een grote financiële crisis terecht met 2,5 miljard euro aan schade. De opvolgers van Vestia hebben daarna geprobeerd om de schade te verhalen op banken. Volgens Vestia waren die medeverantwoordelijk voor de problemen. Uiteindelijk leidden de gesprekken tot schikkingen met zeven banken, voor een totaalbedrag van 400 miljoen euro. Dat wordt volgens de rechtsopvolgers van Vestia ingezet voor „financieel herstel”.