CBS: lichte daling van aantal Nederlanders dat zichzelf tot een geloofsgemeenschap rekent

Het aantal Nederlanders dat zichzelf tot een geloofsgemeenschap rekent, neemt gestaag af. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aandeel Nederlanders van 15 jaar en ouder dat zich tot een geloofsgemeenschap rekent, daalde van 53 procent in 2013 naar 42 procent in 2023.

Terwijl het aandeel rooms-katholieken en protestanten is gedaald, nam het aantal mensen dat zichzelf als moslim identificeert iets toe. Afgelopen jaar beschouwde 17 procent van de Nederlanders zichzelf als rooms-katholiek, 13 procent als protestant en 6 procent als moslim. Zes procent gaf aan een ander geloof te belijden.

Daarnaast blijkt dat ouderen vaker verbonden zijn met religieuze gemeenschappen dan jongeren. Zo rekent 63 procent van de 75-plussers zich tot een geloofsgemeenschap, terwijl dat aandeel onder Nederlanders tussen 15 en 35 jaar iets minder dan een derde is. Binnen de drie grootste geloofsgemeenschappen zijn rooms-katholieken en protestanten gemiddeld tussen de 54 en 59 jaar oud, met daarnaast een groot aandeel 65-plussers. Nederlanders die zichzelf identificeren als moslim zijn gemiddeld 36 jaar oud, waarbij meer dan een kwart jonger is dan 25 jaar.

Van alle Nederlanders die zichzelf tot een geloofsgemeenschap rekenen, blijkt 18 procent minstens een keer per week een fysieke dienst bij te wonen. Dat betekent noch een stijging, noch een daling ten opzichte van tien jaar geleden. In 2023 bezocht 6 procent van de katholieken minimaal wekelijks de kerk, terwijl dit percentage onder protestanten op 33 procent lag en binnen de islamitische gemeenschap op 27 procent. Tijdens de coronapandemie waren fysieke diensten echter beperkt vanwege de coronamaatregelen.