De spoorlijn en het regeerakkoord verdelen twee Deventer wijken

Je moet niet bij haar zijn met vragen over politici of coalitieakkoorden. Felecity (30) volgt het allemaal niet, zegt ze. Ze weet wel wie Geert Wilders is. En dat hij een „racist” is. Hij komt nog wel eens voorbij op haar tijdlijn op Facebook. Ze stemt ook niet. „Stem jij dan wel?”, vraagt ze de vrouw naast haar, zoekend naar bevestiging.

Marion (69) kijkt Felecity aan en knikt. „Ik stem zeker, stemmen vind ik een belangrijk gegeven.”

Vrijwilligsters Felecity en Marion (ze willen allebei niet met hun achternaam in de krant) zitten aan tafel in een zaaltje in wijkgebouw De Ark. Het is een laag wit gebouwtje, net naast de wal waarop het spoor ligt dat Deventer doormidden klieft. Naast De Ark ligt de gelijknamige speeltuin, een grasveld met hier en daar eilandjes van zand, met daarop oude, ijzeren speeltoestellen.

Marion en Felecity
Foto Eric Brinkhorst

Felecity groeide op in de Rivierenwijk in Deventer, waar De Ark ligt. Ze heeft drie kinderen en komt rond van een uitkering. Marion woont in een wijk aan de andere kant van de stad die ze hier een ‘kakbuurt’ vinden. „Dat zou ik nóóit zeggen”, grijnst Felecity. Als zij vroeger met haar moeder boodschappen deed, kreeg ze duidelijke instructies over de mannen die in de wijk rondhingen. Niet aankijken, met een boog omheen lopen. Die mannen waren drugsdealers. „Dat zag je gewoon”, zegt Felecity. „Wij zijn ook niet achterlijk.” De Ark werd bij de vorige verkiezingen ingericht als stembureau. De PVV kreeg er 37 procent van de stemmen, gevolgd door Denk, met 23 procent.

In deze buurt is het „fijn”, of „prima”, zeggen bewoners. Maar vaker nog zeggen ze op de vraag hoe ze het vinden: „Ik woon hier al heel lang”, of, „ik groeide hier op”.

Zo ook Betje Batstubbenaar (78). Ze houdt zichzelf vast aan haar voordeur. Staan en lopen gaat moeilijk sinds haar heupoperaties mislukten. Batstubbenaar kreeg niks van het coalitieakkoord mee. En ze stemt niet. „Joh”, zegt ze. „Ik kijk nooit naar politiek. Daar heb ik gewoon geen zin in.”

Farouk (27), verderop in de straat, stemt wel. Zijn vader parkeert net zijn auto onder de nieuwe carport. Vader en zoon willen geen van beiden zeggen op welke partij ze hebben gestemd. Farouks vader maakt een wegwerpend gebaar en loopt snel naar binnen. Farouk stemde links, wil hij wel kwijt. Hij is geïnteresseerd in politiek en wil het akkoord nog gaan lezen. „Maar ik verwacht geen dingen te lezen waarvan ik schrik,” zegt hij. De ideologie achter deze coalitie is giftig, zegt hij. En dat vertaalt zich naar beleid waarover hij zich zorgen maakt. Maar hij ziet ook dat mensen die pleiten voor het behoud van de Nederlandse cultuur, prima met hun Turkse buren op kunnen schieten. „Van aardige mensen komt soms gevaarlijk beleid.”

Benny Rumph
Foto Eric Brinkhorst

Farouks overbuurman, Bennie Rumpf (86), zit op een tuinstoel aan een tafel in zijn voortuin. Hij heeft moeite met alle „buutnlander” en heeft het over „eigen mensen” die geen woning kunnen krijgen. Toch stemde Rumpf niet. Of het nu „Jantje, Pietje of Klaasje” is die de boel in Den Haag bestiert, het maakt niet uit, zegt hij. Aan de overkant van de straat wonen trouwens ook buitenlanders, zegt Rumpf. Maar van hen heeft hij geen last. „Het zijn gezellige lui.”

Terug in Wijkgebouw De Ark. Het kost hier enorm veel moeite vrijwilligers bij elkaar te krijgen, zegt Marion. Zelf vindt ze het belangrijk om iets te doen voor mensen die het minder hebben, ze is al jaren vrijwilliger. Toen een deel van de oude flats werd gesloopt, zag Felecity de wijk verbeteren. De drugsdealers staan nu niet meer overal. Het kabinet zou iets aan armoede moeten doen, denkt ze. Ze weet dat er kinderen zijn die zonder eten naar school komen. „Dan ben je kinderen in de speeltuin aan het schminken en dan vallen ze bijna flauw van de honger”, vult Marion aan. De regering weet heus wel van het bestaan van dit probleem, denkt Felecity. „Maar ze hebben zelf geen armoede, dus ze liggen er niet wakker van.”

Glimmende nieuwbouw

Er loopt een auto- en fietstunneltje onder het spoor, van de Rivierenwijk naar de wijk Voorstad. Het tunneltje is met wat verbeelding een portaal. Aan de ene kant de volksbuurt, aan de andere glimt de nieuwbouw je tegemoet. En ook hier een speeltuin met een wijkhuis: De Driehoek. De speelapparaten zijn gemaakt van boomstammen. Er zijn houten speelkasteeltjes, schommels en er is een voetbalveldje.

Harrie Muilerman
Foto Eric Brinkhorst

Binnen maakt een groep ouderen zich klaar voor de bingo. Er is geen bingomolen, maar een elektronisch cijferbord. Fysieke prijsjes kun je hier niet winnen, wel geld. „Voor een pak koffie komt niemand meer”, zegt Harrie Muilerman (78). Hij draagt blauwe bretels en heeft De Telegraaf in zijn hand. Hij volgt het nieuws en is blij dat er een kabinet is. „Nu wordt er in ieder geval wat geregeld.” Hij stemde BBB. Muilerman komt uit een boerengezin en werkte in de agrarische sector. Daarvoor stemde hij altijd PvdA.

Toen buurthuis de Driehoek vorig jaar stembureau werd, kreeg GroenLinks/PvdA er 27 procent van de stemmen. De PVV kreeg 17 procent. De buurt is veranderd, zegt Muilerman. Vroeger had je hier veel arbeiders. Nu wonen er gezinnen, „hoger geschoolden” en „westerlingen” die zich hier nog makkelijk een huis kunnen veroorloven.

Emma Klunder en Ruben
Foto Eric Brinkhorst

Emma Klunder (30) houdt met moeite haar zoontje tegen, die zich in de deuropening aan haar greep probeert te ontworstelen. Hij wil naar buiten. Klunder heeft geen uitgesproken mening over het akkoord. Ze vindt Geert Wilders heel „heftig”, zegt ze. „Te radicaal.” Nederland noemt ze wel „vol”. Mensen die het in hun land goed hebben, hoeven van haar niet per se te komen. Waar Klunder zelf op stemde, weet ze écht niet meer. Ze vulde een stemwijzer in en volgde de uitkomst. „Ik heb er zo weinig invloed op”, zegt ze. „Ik volg het niet echt. Ik draai mijn hoofd weg van de narigheid.”

Hans Buist
Foto Eric Brinkhorst

Een straat verderop. Hans Buist (38) heeft niet voor deze coalitie gestemd, zegt hij in de deur van zijn huurhuis. Hij stemde GroenLinks/PvdA. „Is dat vaker zo in deze buurt? Grappig! Ik wist niet dat het hier zo hip was.” Buist las na de presentatie van het akkoord allemaal alarmerende berichten, dat vindt hij wel wat overtrokken. „Mensen reageren heftig.” Het was bijvoorbeeld onvermijdelijk dat dit kabinet het asielbeleid flink ging hervormen, denkt Buist. „Die stem ging duidelijk op in Nederland.” En heel veel mensen hebben éigenlijk linkse ideeën, aldus Buist. „Maar komen vanwege het asielbeleid bij rechts uit.”

In het buurthuis slaat Harrie Muilerman een vrouw die als hij opstaat snel op zijn stoel gaat zitten, plagerig met zijn krant. Hij heeft vooral van Caroline van der Plas (BBB) hoge verwachtingen. Zij moet zorgen dat er geen boeren meer worden uitgekocht. En hij hoopt dat dit kabinet het in ieder geval vier jaar volhoudt. „Want het kan na één jaar ook zomaar uit elkaar klappen.”