Gemengde reacties van brancheorganisaties op nieuwe coalitieakkoord

Brancheorganisaties reageren verschillend op het nieuwe coalitieakkoord dat door het beoogde kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD is uitonderhandeld. Dat meldt persbureau ANP donderdagochtend. De meeste organisaties maken zich zorgen, andere zijn tevreden en zien perspectief voor de toekomst.

Vakbond CNV is „geschrokken” door de bezuinigingen die het nieuwe kabinet wil doorvoeren. De CNV-voorzitter denkt dat mensen met een laag inkomen het hardst worden getroffen, omdat het minimumloon niet omhoog gaat en de WW wordt ingekort.

De kinderrechtenorganisatie UNICEF Nederland maakt zich zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen. Volgens de directeur van UNICEF Nederland zullen de plannen „grote nadelige gevolgen hebben voor de huidige en toekomstige generaties van kinderen wereldwijd”.

Ook andere maatschappelijke organisaties, zoals Save the Children en ActionAid, maken zich zorgen over de bezuinigen en vragen zich af waar de miljardenbezuinigingen zullen neerslaan. „Hiermee breekt deze coalitie een vitaal netwerk [in het buitenland] af dat in decennia is opgebouwd”, zeggen de organisaties in een verklaring.

Daarnaast vinden natuurorganisaties, zoals LandschappenNL en Natuurmonumenten, dat het kabinet overduidelijk kiest voor verslechtering van de natuur. Dit komt doordat „investeringen” uitblijven die volgens de directeur van Natuurmonumenten noodzakelijk zijn.

Tevreden

Daarentegen staat de Land- en Tuinbouw Organisatie achter het nieuwe coalitieakkoord. Die vindt dat boeren en tuinders meer perspectief hebben gekregen. Dit komt mede doordat in het coalitieakkoord staat dat Nederland niet langer een ambitieuzer natuurbeleid moet voeren dan de rest van Europa, waardoor boeren voortaan zelf verantwoordelijk zijn voor het halen van de milieudoelstellingen.

Ook MKB-Nederland is tevreden met het nieuwe akkoord. Volgens de voorzitter van het MKB herkent de organisatie zich in de nieuwe plannen, waarbij uitgangspunt is dat werken meer moet lonen en dat de lasten niet verder omhoog moeten gaan.


Lees ook
Een ‘nieuwe wind waait’ en Nederland ‘weer van ons’: partijleiders presenteren het coalitieakkoord