UvA-bestuur: ‘We kunnen geen garanties geven dat het niet weer gebeurt’

„We kunnen geen garanties geven dat het niet weer gebeurt”, zegt het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit van Amsterdam over het risico op een nieuwe bezetting nu de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam vanaf donderdag weer open gaan.

„Mensen die kwaad willen zullen een ingang vinden”, vult een woordvoerder aan tijdens een mediabijeenkomst op woensdagochtend. „We zijn een open universiteit met heel veel gebouwen, en heel veel deuren. Je kunt er geen hek omheen zetten om de campus hermetisch af te sluiten.”

De universiteitsleiding heeft de beveiliging vanwege de protesten al een tijd geleden opgeschroefd, zegt collegevoorzitter Geert ten Dam. Voor de heropening op donderdag worden niet nog eens extra veiligheidsmaatregelen genomen. Wel zegt het CvB de komende periode „op scherp” te staan en de veiligheidsrisico’s „voortdurend te monitoren”. Die worden beschreven als „aanvaardbaar” voor de heropening.

Spiraal van onrust

In een mail die woensdag aan alle studenten van de UvA is verstuurd, roept de universiteitsleiding op om „de spiraal van onrust” te doorbreken. Het bestuur geeft aan het gesprek over de door demonstranten bekritiseerde banden met Israëlische onderwijsinstellingen „intern” voort te willen zetten.

Daarbij is het bestuur niet van plan om de samenwerking met alle partijen uit specifieke landen zoals Israël te gaan stopzetten. Dat gebeurde eerder wel nadat Rusland Oekraïne binnenviel, maar dat was volgens het CvB een uitzondering omdat de door het kabinet ingevoerde sancties opgevolgd moesten worden.

In plaats van een generieke boycot moet er de komende tijd overleg plaats gaan vinden over de aanscherping van het „ethisch kader” aan de hand waarvan samenwerking met externe partijen zoals universiteiten en bedrijven per geval kan worden beoordeeld. UvA-rector en CvB-lid Peter-Paul Verbeek zegt dat dit kader hiertoe nu nog „onvoldoende hulp” biedt.


Lees ook
Universiteit Utrecht weigert banden met Israël te verbreken, maar belooft deze wel ‘kritisch te evalueren’