De gewone Mini was er al met stekker. Nu rijdt ook de grootste desgewenst volelektrisch, al blijven benzinevarianten leverbaar. De elektrische Countryman staat, omdat Mini van BMW is, op het platform van de BMW iX1. Scheelt ontwikkelingstijd en bakken geld. Maar dan moet je mode-suv nog in de markt gezet. Die doet niet altijd wat je wilt. In de voor zo’n flitsend merk bittere praktijk blijkt de X1 vooral saaie ouderen aan te trekken. Des te acuter de noodzaak de Mini-kloon, afkomstig uit dezelfde BMW-fabriek in Leipzig, trendy jongeren met een pretpakket van streepjes, schermpjes, rare stofjes en achterlichtledshowtjes van de Britse vlag zo gek te krijgen kapitalen neer te tellen voor een voorgekauwde levensstijl. Je publiek blijft je visitekaartje.
De test-Mini, 66 mille, kan allerlei kunstjes, ook dingen die een Mini helemaal niet hoeft te kunnen. Je stoel elektrisch verstellen. Met 313 pk loeihard accelereren, in 5,6 seconden naar 100. In het donker groene en witte morselichtstreepjes op je dashboard projecteren via lichtbakjes achter het nu volledig digitale ronde ding dat in de oer-Mini spartaans nuchter alleen maar snelheidsmeter was. Nu is die retro-pannenkoek de Eerste Volledig Digitale Ronde Multimediacentrale van de onzingeschiedenis. Het touchscreen reikt betoverend almachtig tot de rand, zoals zwembaden van mansions in LA symbolisch tot de nok gevuld zijn zonder over te lopen, metaforen van een door de mens superieur beheerste overvloed.
De aantip- en swipe-mogelijkheden zijn gekmakend. Het scherm verandert van navigatiescherm in een gigantische snelheidsmeter of een beeldvullend weerbericht. Natuurlijk is er een communicatie-assistent die mondelinge commando’s opvolgt, als het lukt. Die heeft iedereen en bijna altijd zijn het vrouwen, want die dienen. Bij Skoda heet ze Laura, bij Volkswagen Ida, bij Nio Nomi. Mini heeft Spike, en Spike is een Hondje. Ik heb Spike niks gevraagd. Ik praat alleen met echte hondjes en ik wil niks weten.
Heel Mini: charmante retro-schakelaars voor automaat, startknop en diverse rijmodi.
Nieuw is hoe de Countryman de rijinstellingen laat versmelten met belevingssferen en sfeerbeelden. Ze heten voortaan Experiences. Het animatievogeltje van de stand Efficient is een kolibri die echt vliegt, vast omdat je hem niet met gifgassen vermoordde. Misschien zingt hij er tegen meerprijs wel een liedje bij. Wil de klant dit? Wij laten het hem willen. De innovatie-utopie moet heel blijven. Het Mini-scherm geeft zelfs toeristische tips, met links naar culturele en culinaire hoogtepunten in de buurt. De selectie is zo oudbakken als de auto eigentijds is, alsof ze in Leipzig zijn vergeten een X1-programma uit te zetten. Aan de Blokhuispoort in Leeuwarden, betiteld als Historisch Monument, hangen ter aanbeveling maar meteen 4,5 ballen uit 231 ratings van TripAdvisor. Alles in een Minileven is zo goed als de reviews. Je kunt het hoogtepunt direct als bestemming invoeren, of bellen. Helaas is de Blokhuispoort gesloten. Door naar Sneek, waar het Rijksmonument Waterpoort van 1613 wacht. Alleen bellen kan niet, in 1613 hadden ze nog geen telefoon.
Foto’s: Merlijn Doomernik
Kathedraal
Hij is heel groot. Behalve achterin, waar de beenruimte wat min is. Voorin weet je niet wat je meemaakt. Behoorlijke stoelen van aanvaardbaar formaat, een kathedraal aan ruimte om je heen, hoofdruimte ongekend. Je kunt wijdbeens zitten zonder je knieën te bezeren aan deurpanelen of middentunnels. In parkeergarages merk je wel hoe ruim BMW het begrip Mini opvat. Zelfs de afstandsbediening van de centrale deurvergrendeling heeft het formaat van een panini. Vast opzet. Ziet tenminste iedereen het zitten in je skinny broekzak. Mini gaat alleen over de buitenkant. Misschien was het een blessing in disguise. Misschien bleef daardoor de minder zichtbare binnenkant tenminste deels gevrijwaard van verwoestend lollige ideetjes. Het deurpaneel is nuchter frutselvrij met een keurig rechte armleuning en de knoppen voor ramen en spiegels op de juiste plaats. Het stuur is iets te dik, maar het ontwerp is lief. Twee liggende spaakjes met knoppen, de onderste spaak een strakgespannen stoffen riempje van hetzelfde materiaal als het lusje voor een praktisch opbergdoosje tussen de voorstoelen.
Mij is hij te snel en massief voor een Mini. Anderzijds kom ik na een week rijden uit op een gemiddeld stroomverbruik van 16 kWh per 100 kilometer, wat betekent dat hij de beloofde actieradius van ruim 400 kilometer gewoon echt haalt. Dit is een uitstekende, fijn rijdende en hyperefficiënte EV. Het is alleen geen Mini meer. Het is een BMW in carnavalspak.