Het hele nieuwsgebeuren lijkt steeds meer één grote cliffhanger te worden, geconcentreerd rond de vraag: hoe zal het aflopen? Het begint met een of ander duister incident, of een moeilijk te doorgronden ontwikkeling en vervolgens snakken we eindeloos lang naar de ontknoping. Op die manier blijft de Grote Scenarioschrijver, door sommigen ook wel God genoemd, ons bezig houden.
Het kan om onbenullige kwesties gaan, zoals de diskwalificatie van Joost Klein bij het Eurovisie Songfestival, maar ook om belangrijke zaken zoals de kabinetsformatie in Nederland, om nog maar te zwijgen van de dramatische oorlogen in Oekraïne en Gaza. Hoe zal dat allemaal aflopen? Aan die oorlogen zal ik me als kleine scenarioschrijver niet wagen, maar aan Klein en de kabinetsformatie durf ik wel mijn vingers te branden.
Zo kan ik me nauwelijks voorstellen dat Zweden nog tot vervolging van Klein zal overgaan. Erg doortastend lijken politie en Justitie daar niet. De vraag is vooral of Klein méér heeft gedaan dan het maken van een dreigend gebaar naar een cameravrouw. Heeft hij daarbij die vrouw en/of haar camera geraakt? Dat zou enig strafrechtelijk verschil kunnen maken. Het lijkt een klein, overzichtelijk incident waarbij bovendien getuigen aanwezig waren. Maar in Zweden doen ze alsof ze nog op zoek zijn naar de moordenaar van premier Palme in 1986, die ze pas in 2020 vonden, althans, dáchten te vinden – de verdachte was allang dood.
Nee, Klein hoeft zich geen grote zorgen te maken, temeer omdat alle ophef hem vermoedelijk schatrijk maakt, net als eerdere controversiële artiesten, zoals Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant constateerde.
De uitkomst van de kabinetsformatie is lastiger te voorspellen. De lezer weet misschien op woensdagavond meer dan ik nu, maar dat maakt het voor mij juist nóg verleidelijker om hier te speculeren.
Alles draait om Pieter Omtzigt. Als hij geen centrumrechts kabinet wil, dan komt het er niet. Omtzigt is een geboren aarzelaar wiens geaarzel, moet ik bekennen, ook mij aan het aarzelen heeft gemaakt. Ik zag hem eerst als een slapjanus die voor Wilders door de knieën zou gaan als het politieke puntje bij het politieke paaltje kwam. Maar later moest ik toegeven dat hij als enige betrokken politicus iets van een moreel geweten toonde tijdens de onderhandelingen. Dat bleek alleen al uit de verontwaardiging van Wilders bij persmomenten en op X.
Heeft Omtzigt standgehouden? Ik vrees van niet. Volgens de jongste berichten is er op migratie – Wilders’ belangrijkste punt – overeenstemming bereikt. Dat zal de doorslag geven. Omtzigt heeft, al aarzelend, te lang dóór onderhandeld – hij kan nu niet meer terug. Hij zal er ooit vreselijke spijt van krijgen, net als destijds het CDA, maar daar schieten we nu niets mee op. Dat kabinet met de PVV komt er – met de ministers Mona Keijzer, Fred Teeven, Marco Pastors en Fleur Agema.
De nieuwe premier wordt Kim Putters. Ik zag het aan het verlegen lachje van Putters toen presentator Jeroen Wollaars zoiets suggereerde bij de uitreiking van de Libris Literatuurprijs. Wilders heeft Putters sluw losgeweekt uit het linkse kamp, tot grote spijt van Frans Timmermans.
Krijg ik ongelijk? Ik hoop het vurig.