Rapport: lhbtiq-gemeenschap in de EU krijgt iets vaker te maken met geweld dan voorheen

Mensen die zich identificeren als lhbtiq worden binnen de Europese Unie vaker fysiek of seksueel aangevallen dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten van de Europese Unie (FRA). Het gaat om een lichte stijging. Het aandeel van de ondervraagden dat aangaf in de afgelopen vijf jaar fysiek of seksueel te zijn aangevallen vanwege hun seksuele gerichtheid of identiteit steeg van 11 naar 14 procent. In Nederland werd ook een lichte stijging geregistreerd van 11 naar 12 procent.

Het bureau bevroeg afgelopen jaar honderdduizend leden uit de lhbtiq-gemeenschap naar hun ervaringen. Volgens de onderzoekers zijn meer mensen dan ooit in Europa open over wie ze zijn en wat hun seksuele gerichtheid is. Maar tegelijk treft geweld, intimidatie en pesterijen hen harder dan voorheen. Volgens het rapport stonden de ondervraagden vanwege hun (seksuele) identiteit het meest onder druk in de werksfeer, het onderwijs, de gezondheidszorg en het contact met publieke diensten. Met name intersekse mensen en transgenderpersonen kregen daar het meest mee te maken. De cijfers in Bulgarije – 18 procent – en Letland – 17 procent – lagen het hoogst van alle lidstaten.

Verantwoordelijkheid lidstaten

Ruim een derde van alle ondervraagde personen gaf aan in het afgelopen jaar in ten minste een levensgebied te zijn gediscrimineerd omdat ze zich als lhbtiq identificeren. Dat aandeel was in de eerdere peiling in 2020 hoger – 42 procent. Afgelopen jaar was dit voor intersekse personen — 61 procent — en transgenderpersonen — ruim de helft — in Europa opnieuw het vaakst het geval. Bulgarije en Cyprus, waar bijna de helft uit de gemeenschap discriminatie ervaarde, scoorden daarbij het slechtst.

Het bureau presenteert de uitkomst van het onderzoek later deze week aan de Raad van de EU. De organisatie spreekt in een commentaar de lidstaten rechtstreeks aan door hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen om ervoor te zorgen dat hun beleid de gelijkheid voor de lhbtiq-gemeenschap bevordert. De Europese Unie en de lidstaten moeten rechten rond gelijkheid voor het „veelvoud aan met elkaar kruisende identiteiten van lhbtiq-mensen” omzetten in beleid. „Openlijk LGBTIQ zijn in Europa zou geen strijd moeten zijn. Ook al zien we tekenen van vooruitgang, pesten, intimidatie en geweld blijven constante bedreigingen”, aldus directeur Sirpa Rautio.