Israël zet offensief in meerdere delen Gaza door en doodt zeker 14 Palestijnen en een VN-staflid

Israël zet offensief in meerdere delen Gaza door en doodt zeker 14 Palestijnen en een VN-staflid

Het Israëlische leger heeft dinsdagochtend haar offensief in meerdere delen van de Gazastrook doorgezet en daarbij zeker veertien Palestijnen gedood. Dat melden nieuwszender Al Jazeera en het Palestijnse persbureau Wafa. Zo namen Israëlische gevechtsvliegtuigen een VN-school, waar ontheemde Palestijnen zich ophouden, onder vuur in het centraal gelegen vluchtelingenkamp Nuseirat. Volgens Al Jazeera zou nog steeds brand woeden in het gebouw, waar veel mensen nog steeds vastzitten. Hulpdiensten zijn vanwege het aanhoudende Israëlische vuur niet in staat de gewonde slachtoffers die onder het puin liggen te bereiken.

Nabij het Europese ziekenhuis in Khan Younis namen Israëlische militairen een voertuig bestuurd door twee VN-stafleden onder vuur. Een van de twee inzittenden, een VN-medewerker uit India, werd daarbij gedood, aldus een verklaring van de Verenigde Naties. Het Israëlische leger verdedigde zich in een reactie tegenover The Times of Israël door te stellen dat het duo zich in een „actieve gevechtszone” bevond.

In het noordelijke deel van Gaza voerde het Israëlische leger de afgelopen dagen de aanvallen op in wat een hernieuwd offensief lijkt te zijn. Dat ging dinsdagnacht door. Onder meer Jabalia en Beit Lahia, waar Israël verschillende bevelen tot „evacuaties” had uitgestuurd, werden vannacht getroffen. Het Israëlische leger houdt vol dat Hamas zich in dat gebied zou hebben gehergroepeerd. Een andere VN-school in het Jabalia-vluchtelingenkamp, waar verschillende ontheemde Palestijnen schuilen, werd ook door Israël vanuit de lucht getroffen. Volgens Al Jazeera werden de afgelopen uren meerdere slachtoffers binnengebracht in het nabijgelegem Kamal Adwan-ziekenhuis.

Ook delen van Gaza-Stad en de zuidelijke stad Rafah, waren vannacht doelwit van het Israëlische leger. Sinds het begin van haar grootschalige offensief in Gaza heeft Israël zeker 35.173 Palestijnen gedood, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid in Gaza dinsdag op Telegram bekendgemaakt in haar dagelijkse update. Volgens de lokale autoriteiten werden de afgelopen 24 uur minstens 82 Palestijnen gedood. Het is niet duidelijk of de recente doden van dinsdagochtend hierbij zijn gerekend.

Israëlische gevechtsvliegtuigen vielen dinsdagochtend een VN-school aan in het vluchtelingenkamp Nuseirat aan, waar een grote groep ontheemde Palestijnen zich schuil houdt voor het Israëlische geweld elders in Gaza. Foto AFP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Ons vorige blog vind je hier.