Pro-Palestijnse demonstranten sturen journalisten weg bij protesten, vakbond maakt zich zorgen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maakt zich zorgen om de persvrijheid en persveiligheid van journalisten bij verschillende studentenprotesten door het land, laat de vereniging maandag weten aan ANP. Onder meer tijdens de protesten bij de universiteiten van Maastricht en Amsterdam hebben demonstranten maandag journalisten het werk onmogelijk gemaakt.

Op beelden is te zien hoe studenten voor het universiteitsgebouw aan de Minderbroedersberg in Maastricht stukken karton, Palestijnse vlaggen en plastic tassen voor de camera duwen en „media out!” scanderen. Daardoor kon de media geen verslag doen van de gebeurtenissen op de campus.

Ook bij de campus Roeterseiland in Amsterdam werden journalisten weggestuurd. Een cameraman van RTL zei op X dat demonstranten begonnen te duwen toen de journalisten niet naar buiten wilden lopen. Een verslaggever van de NOS zei dat daar de sfeer omsloeg zodra een groep studenten het gebouw binnenging en tenten begon op te zetten. Ook de NOS-cameraploeg werd naar buiten gestuurd. Een protestleider heeft tegen de NOS gezegd dat pers werd weggestuurd „vanwege de veiligheid van de demonstranten”. Zij zouden hun identiteit niet willen prijsgeven.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) laat weten dat de demonstranten met deze actie „hun eigen boodschap in de weg staan”. Thomas Bruning, de algemeen secretaris van de NVJ, zei tegen ANP: „Het is jammer om te zien, want we strijden allemaal voor hetzelfde belang, namelijk dat we een vrije samenleving willen hebben. Dit doet gewoon afbreuk aan het hele grondrecht wat ze daar aan het uitoefenen zijn. Dat grondrecht hangt samen met andere grondrechten; je moet je mening kunnen uiten, maar daar ook verslag van kunnen doen. Als ze dat dwarsbomen, dan zitten ze hun eigen boodschap in de weg.”

De NVJ trok vorige week maandag ook aan de bel over de persvrijheid tijdens de protesten aan de UvA. Toen zou volgens de NVJ sprake zijn geweest van „intimidatie, bedreigingen en zelfs fysiek geweld” tegen de pers. „Van journalisten blijf je af”, zei NVJ-bestuurslid Sander ’t Sas toen.


Lees ook
ME haalt studenten op die weg willen van Roeterseilandcampus, geen sprake van ontruiming