De Israëlische premier Benjamin Netanyahu isoleert zijn land steeds verder van zijn grootste bondgenoten. Nadat de Verenigde Staten al hadden gedreigd om de levering van wapens aan Israël verder te beperken, kondigde ook Duitsland vrijdag aan dat het zo’n wapenstop overweegt.
De twee landen zijn bezorgd dat Israël zijn wapens inzet tegen burgers in Rafah, in het zuiden van Gaza, waar Israël aan een grondoffensief is begonnen. Eerder besloten de VS een levering van bommen niet te verschepen, al gaan andere wapenleveranties gewoon door. Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen van de Amerikaanse president Joe Biden begon Israël maandag aan het grondoffensief en zette het de bombardementen op Rafah voort.
Volgens een overeenkomst uit 2016 leveren de VS voor ruim 35 miljard euro aan wapens aan Israël gedurende een periode van tien jaar. Het Stockholm International Peace Research Institute zegt dat 69 procent van de Israëlische wapenimport uit Amerika komt. Een groot deel van de wapens die sinds oktober zijn geleverd, betrof leveringen die eerder waren goedgekeurd door het Amerikaanse Congres en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast hebben de VS sinds oktober zeker honderd individuele wapenleveranties goedgekeurd en uitgevoerd, rapporteerde The Washington Post.
Israëls vernietigende offensief in Gaza sinds oktober was zodoende waarschijnlijk niet mogelijk geweest zonder de Amerikaanse wapens. Eind april tekende Biden nog een overeenkomst voor een extra 14 miljard euro aan militaire steun. Ook Duitsland heeft sinds de terreuraanval van Hamas, op 7 oktober vorig jaar, steeds pal achter Israël gestaan.
Burgerdoden
Onderbrekingen van de Amerikaanse wapenleveranties aan Israël zijn historisch gezien zeldzaam, maar inmiddels acht Biden het aantal burgerslachtoffers te hoog. „Burgers zijn gedood in Gaza als gevolg van die bommen”, zei Biden woensdagavond in een interview met CNN. Israël heeft sinds oktober volgens de laatste tellingen bijna 35.000 mensen gedood in Gaza. Duizenden anderen worden nog vermist of liggen nog onder het puin. Eerder deze oorlog lieten de VS hun ongemak met het Israëlische optreden blijken door voedselpakketten aan parachutes in Gaza te laten neerdalen. De Palestijnse bevolking leed toen al honger door de volledige Israëlische blokkade.
„Als we alleen moeten staan, staan we alleen”, zei Netanyahu in reactie op de mogelijke verdere inhouding van wapenleveranties. Ook het Israëlische leger zei het voorlopig af te kunnen zonder nieuwe Amerikaanse leveranties.
Voor Israëls optreden in Rafah zal de inhouding van leveranties van een beperkte categorie zware bommen op de korte termijn inderdaad weinig verschil maken. Israël is zich echter terdege bewust van zijn politieke en militaire afhankelijkheid van de VS.
Ronald Reagan
Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse steun een limiet bereikt. Zo schortte de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan in 1981 een verzending van militaire vliegtuigen naar Israël op, uit woede over de Israëlische luchtaanval op de kernreactor Osirak bij de Iraakse hoofdstad Bagdad. En uit onvrede over de Israëlische belegering van de Libanese hoofdstad Beiroet, een jaar later, overwoog Reagan zelfs sancties. Uiteindelijk hield hij het bij opschorting van de verzendingen van clustermunitie.
Toen Israël tien jaar later een Amerikaanse miljardenlening wilde aanwenden voor het huisvesten van Sovjet-immigranten in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, schortte president George H.W. Bush die lening op. En in 2016 weigerden de VS onder president Barack Obama een veto uit te spreken over een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die de Israëlische nederzettingenactiviteit als een ‘flagrante schending’ van het internationaal recht betitelde.
Joe Biden en Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu kennen elkaar al ruim een halve eeuw. In de jaren zeventig kruisten hun wegen toen de latere Amerikaanse president een jonge senator was en de latere Israëlische premier op de ambassade in Washington werkte. Uit die tijd stamt een foto van beiden, die Biden later aan Netanyahu schonk met achterop de tekst: ‘Bibi, ik hou van je, maar ik ben het niet eens met ook maar iets wat je te zeggen had.’ Netanyahu zou de foto op zijn bureau hebben staan.
Ook al heeft Biden een decennialange reputatie van Israël-aanhanger opgebouwd, op onderdelen kwam hij al eerder lijnrecht tegenover Netanyahu te staan. Zo was Biden als vicepresident van Obama kritisch over de uitbreiding van illegale nederzettingen en was Netanyahu woedend toen Biden de Iran-deal over nucleaire activiteiten nieuw leven wilde inblazen.
In Israël schreef de ultrarechtse minister Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid) op X: ‘Hamas hartje Biden’. In de VS zijn de Republikeinen woedend over het opschorten van de wapenleveranties. Maar het idee van een ‘Bibi-Biden-oorlog’ heeft voor beide leiders ook zijn voordelen: ze kunnen er respectievelijk hun ultra-rechtse en linkse achterban mee tevreden stellen.
Lees ook
Oud-adviseur Biden: ‘Hij zal Netanyahu niet veranderen, maar kan wel zorgen dat de VS niet medeplichtig zijn’