Het is de week van het Eurovisie Songfestival. De deelname van Israël zorgt dit jaar voor grote verdeeldheid. Mediaredacteur Wilfred Takken vertelt dat de organisatie probeert het festival apolitiek te houden. Maar lukt dat ook?
TT News Agency/Johan Nilsson via REUTERS
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
In de kringloopwinkel zoek ik een tweedehands handmixer. Ik koop liever niets nieuws vanwege hergebruik en minder afval. Terwijl ik een exemplaar van vijf euro in de vitrine bekijk, komt de verkoopster naar me toe. Ze zegt vriendelijk: „Mag ik u een tip geven? Bij de Action kunt u voor vijf euro een splinternieuwe kopen!”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
De Spaanse voetbalsters hebben zich voor de eerste keer geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap. In de halve eindstrijd in Zürich rekende de regerend wereldkampioen in de verlenging af met Duitsland. Middenveldster Aitana Bonmatí verraste keepster Ann-Katrin Berger met een schot in de korte hoek: 1-0.
Spanje neemt het zondag in de finale in Basel op tegen Engeland, waar Sarina Wiegman bondscoach van is. De titelverdediger versloeg dinsdag Italië, ook na verlenging.
Duitsland, recordhouder met acht Europese titels, won het EK in 2013 voor het laatst. Het was voor het eerst dat Spanje wist te winnen van Duitsland. De vorige zeven ontmoetingen leverden vier zeges voor de Duitse vrouwen op en drie duels eindigden onbeslist.
Spanje had voor rust veruit het meeste balbezit en kreeg ook de beste mogelijkheden. Berger bokste de bal in de 21e minuut over na een hard schot van Esther González. In de blessuretijd van de eerste helft was de spits opnieuw dicht bij een doelpunt. Berger redde opnieuw goed.
Het duel was na de pauze meer in evenwicht. Klara Bühl, de gevaarlijkste speelster bij Duitsland, testte de Spaanse doelvrouw Cata Coll in de 64e minuut met een schot in de korte hoek. Coll zorgde er kort voor tijd voor dat Duitsland het duel niet binnen de reguliere speeltijd besliste. Ze tikte eerst een van richting veranderd schot onder de lat weg en hield vervolgens Carlotta Wamser met een redding op de lijn van scoren af.
Een strafschoppenserie leek aanstaande. Juist de uitblinkende Berger ging in de 113e minuut in de fout door zich in de korte hoek te laten passeren. De keepster rekende vermoedelijk op een voorzet voor het doel.
Lees ook
De voorbeschouwing van deze halve finale: ‘We zijn tot grote dingen in staat’
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil het zomerreces niet onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza en de opstelling van Nederland en de Europese Unie tegenover Israël. Oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 vroegen om een debat in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.
Op dat debatverzoek, dat via een zogenoemde emailprocedure werd gedaan, kwam steun van SP, Partij voor de Dieren, Volt en Denk. Regeringspartijen NSC en BBB stemden tegen. Dat geldt ook voor PVV en SGP. De VVD, de grootste partij in het demissionaire kabinet, liet niets weten. Ook CDA, ChristenUnie, Forum voor Democratie en JA21 lieten niet weten voor of tegen een debat te zijn. Daarmee is er geen meerderheid voor het verzoek.
D66-Kamerlid Jan Paternotte, een van de indieners van het verzoek, noemt het op X „een zwaktebod” dat het debat niet plaatsvindt. „PVV en NSC blokkeren de aanvraag om een debat over Gaza te houden. Dat kan, omdat de VVD niet eens reageert op de aanvraag. Niets aan sancties doen in de EU, niets doen in NL en je daar ook niet over willen verantwoorden. Wat een zwaktebod”, schrijft Paternotte.
Lees ook
Israël heeft voorlopig weinig te vrezen van de EU: Duitsland en Von der Leyen liggen dwars
Paternotte vroeg het debat aan samen met Kati Piri (GL-PvdA). Beide partijen willen dat het kabinet sancties oplegt aan Israël. „EU-ministers besloten vorige week om geen enkele sanctie in te stellen tegen Israël”, schrijft Piri op sociale media. Daarmee verwijst ze naar het besluit van de EU-buitenlandministers om Israël geen sancties op te leggen, ondanks beschuldigingen van schendingen van het associatieverdrag. Maandag ondertekenden 28 landen, waaronder 20 EU-lidstaten, een brief met een oproep aan Israël om het geweld te stoppen en humanitaire hulp door te laten. Ook deze groep landen legde Israël geen sancties op.
„Nederland moet de Europese Raad bijeen roepen en intussen alvast nationale maatregelen instellen”, stelt Piri. Een aantal EU-landen, waaronder Duitsland, blijft tegen het instellen van sancties.