Door nalatig handelen van het stadsbestuur van Johannesburg kwamen eind augustus meer dan zeventig mensen om het leven toen een kraakpand in de Zuid-Afrikaanse stad in brand opging. Dat is het oordeel van een onderzoek door Zuid-Afrikaanse autoriteiten naar de oorzaak van de dodelijke brand, melden internationale persbureaus maandag. De autoriteiten hadden het gebouw al voor de brand moeten bestempelen als onbewoonbaar, aldus het rapport.
Eind augustus vorig jaar vatte een kraakpand in het oude zakendistrict van Johannesburg vlam. Daarbij kwamen 77 mensen om het leven en raakten tientallen mensen gewond. In het gebouw, dat vijf verdiepingen telde, woonden zo’n tweehonderd mensen. Het gebouw was al voor de brand in slechte staat: zo zouden gebroken ramen zijn afgedekt met stof en hout.
In het rapport staat dat het pand een „bolwerk” voor wapens, moord, drugs en brandbaar afval was, schrijft persbureau Reuters. Er zouden regelmatig schietpartijen en seksuele uitbuiting plaatsvinden. Zodra duidelijk was dat het gebouw een onveilige omgeving vormde, had de gemeente de bewoners moeten instrueren om het gebouw te verlaten. Dat is niet gebeurd.
Een woordvoerder van de gemeente van Johannesburg erkent de gemaakte fouten, maar zegt tegelijkertijd dat het stadsbestuur niet verantwoordelijk kan worden gehouden omdat de „teloorgang” van het gebouw ook te wijden was aan het „illegale gedrag van de bewoners”.