Column | Ondankbaar

Of JK Rowling misschien ook eens een keer iets leuks kon twitteren, iets positiefs. Geen bijzondere vraag, wel een bijzondere vragensteller. Van alle mogelijke mensen, was het Elon Musk, de grote baas van X, die de Britse auteur van de Harry Potter-reeks vroeg, hoewel hij het met haar standpunten eens is, over wat meer te twitteren dan trans personen. Elon Musk, de man die niet alleen veilig onderdak biedt aan zo veel haat, maar er ook zelf gretig aan bijdraagt, vindt dat JK Rowling ook eens gezellig moet doen en, weet hij veel, lekker over het weer zou moeten lullen. Toch een beetje alsof Farmers Defence Force tegen Caroline van der Plas zegt dat ze wat minder over boeren moet praten.

Gokje: Musk heeft zó’n haatalgoritme, dat die hem om de haverklap berichten van Rowling voorschotelt – mij was namelijk ook onduidelijk waarom hij dit weekend reageerde op een tweet van een maand geleden. Misschien is die reactie vooral bedoeld als aanmoediging: JK, je kunt je miljoenen volgers ook veel méér schadelijke standpunten voorhouden, waarom zou je jezelf zo beperken?

Ik ben Rowlings riedeltje al veel langer zat, in tegenstelling tot Musk ook omdat ik het inhoudelijk volstrekt oneens ben en vind dat haar transhaat vermomd als feminisme bijdraagt aan een steeds onveiliger leven voor mensen die ik liefheb. Ik probeerde me oprecht de laatste keer te herinneren dat ik over JK Rowling las als auteur van boeken, die ze nog steeds schrijft, in plaats van als auteur van tweets van boeklengte.

Musk, de man die zelf bijdraagt aan alle haat op X, vindt dat Rowling gezellig moet doen

Afgelopen week las ik een interview met Daniel Radcliffe, die Harry Potter speelde in de films, bij The Atlantic. Radcliffe had zich, net als de twee andere hoofdrolspelers, al eerder tegen Rowlings standpunten gekeerd. Hun breuk vindt hij „erg verdrietig” maar hij zei dat hij „zal doorgaan met het steunen van de gehele lhbtq-gemeenschap”. Hij en de andere acteurs zijn vanwege die breuk vaak ondankbaar genoemd, omdat ze hun hele carrière aan de boeken van Rowling te danken hebben. Dat is zo, erkent hij, maar, „dat betekent niet dat je alles waarin je écht gelooft de rest van je leven aan iemand verschuldigd bent”.

Daarin heeft hij natuurlijk volstrekt gelijk. Zelfs mijn bloedeigen vader, aan wie ik mijn léven te danken heb, zou ik afvallen als hij zijn levenswerk zou maken van standpunten die zó fel zouden ingaan tegen alles waar ik voor sta. En laten we het bovendien eens omdraaien: Radcliffe heeft zijn carrière te danken aan de verfilming van boeken waarin Rowling een wereld creëerde die voor mensen stond voor vrijheid en empathie. Als Rowlings echte wereld niet overeenkomt met haar fantasiewereld, kun je het de acteurs niet kwalijk nemen als dat ook voor hen geldt.

Frank Huiskamp vervangt deze week nog Marcel van Roosmalen.