Arizona gaat herinvoering 160 jaar oude anti-abortuswet alweer terugdraaien

Het staatsparlement van Arizona heeft woensdag ingestemd met het terugdraaien van een strenge anti-abortuswet. Volgens de wet uit 1864, die afgelopen maand juist werd hersteld door de hoogste rechtbank van de Amerikaanse staat, zijn vrijwel alle abortussen verboden – ook na verkrachting of incest kon een vrouw bij abortus vijf jaar cel krijgen. Doordat twee Republikeinen zich bij de Democraten voegden, zijn uiteindelijk 16 wetgevers tegen het herstel van de wet en 14 voor, schrijven internationale persbureaus.

Afgelopen maand bepaalden vier van Arizona’s zeven hoogste rechters nog dat de 160 jaar oude wet rechtsgeldig zou worden. Dat leek toen geen al te grote juridische gevolgen te hebben, aangezien de minister van Justitie in de staat een Democraat is en ze de uitspraak een „democratisch affront” noemde. Ze beloofde direct na de bepaling dat haar OM geen vrouwen zou veroordelen onder de wet.

Voordat de hoogste rechtbank van Arizona de wet herinvoerde, waren abortussen na de vijftiende week van de zwangerschap verboden. Dat wordt opnieuw het geval zodra het politieke proces rondom de terugdraaiing is voltooid. Naar verwachting zal dat eind juni het geval zijn.

Hoewel de Democraten blij zijn met het terugdraaien van de anti-abortuswet, is het nog onduidelijk wat de gevolgen voor hen zijn bij de presidentsverkiezingen van dit jaar. De kansen voor de Democraten en president Joe Biden om Arizona, een swings state, te winnen, hadden mogelijk juist kunnen toenemen als de strenge anti-abortuswet wel werd heringevoerd. De eerdere uitspraak vóór de wet uit 1864 had voor normaal thuisblijvende Amerikanen in Arizona met een voorkeur voor de Democratische partij een argument kunnen zijn om toch naar de stembus te gaan, was de hoop onder progressieven. Mogelijk zullen ze nu niet komen opdagen, en Biden geen extra stemmen geven.


Lees ook
Abortus schudt verkiezingsrace in sleutelstaten Florida en Arizona op

In de stad Tucson, in Arizona, was dinsdag een spontaan  protest tegen de uitspraak van het hoogste hof in de staat, dat  een 160 jaar oud abortusverbod reanimeerde.