RIVM registreert hoogste aantal kinkhoestgevallen in tien jaar

Nederland telt op dit moment het hoogste aantal gevallen van kinkhoest van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal gemelde besmettingen in de eerste vier maanden van dit jaar zou uitkomen op 7.187. Voor de besmettelijke ziekte, een infectie veroorzaakt door een bacterie, geldt sinds 1975 een meldplicht. Het RIVM beschouwt dit aantal in vergelijking met de afgelopen decennia als „heel hoog”.

Zeker 375 baby’s zouden dit jaar besmet zijn geraakt. Meer dan de helft van de besmette zuigelingen tot vijf maanden moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Voor baby’s tussen de zes en de elf maanden gold dat voor iets meer dan een kwart. Net voor deze leeftijdscategorieën is de besmettingsziekte een levensgevaarlijk risico. Sinds februari zou de bacterie die kinkhoest veroorzaakt zich snel hebben verspreid. Voor zover bekend zijn dit jaar zeker vier baby’s en een man van boven de zeventig overleden aan de ziekte.

Ook de afgelopen twee weken kwamen er veel besmettingen bij. Volgens het RIVM zouden sinds half april zo’n 1.800 mensen met kinkhoest zijn gemeld, onder wie zo’n 50 baby’s. De Nederlandse vaccinatiegraad voor kinkhoest daalde de afgelopen jaren sterk. In de meeste steden lag het percentage gevaccineerden afgelopen jaar tussen de 75 en 90 procent. In 2010 was dat nog rond de 95 procent. Die drempel is volgens het RIVM noodzakelijk om groepsimmuniteit te realiseren, die verdere uitbraken voorkomt.

De meeste besmette baby’s van wie het RIVM de vaccinatiestatus kende, bleken overigens niet gevaccineerd te zijn tegen kinkhoest. Zwangere vrouwen krijgen van de overheid de mogelijkheid om vanaf 22 weken zwangerschap een vaccin te halen, dat de nieuwe baby de eerste maanden beschermt. Onder de baby’s tot twee maanden oud die besmet waren geraakt met kinkhoest bleek 90 procent van de moeders daar geen gebruik van te hebben gemaakt.


Lees ook
Hoe gevaarlijk is kinkhoest? Hoe herken je de mazelen? Deze en zes andere vragen over twee ‘vergeten’ ziektes

Een buik met de karakteristieke rode bultjes van een mazelenbesmetting.