Hoe ver kan Netanyahu nog vliegen als het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitvaardigt?

De zenuwen nemen toe in Jeruzalem. Zondag meldde The New York Times dat het Internationaal Strafhof, in Den Haag, weleens arrestatiebevelen tegen Israëlische leiders zou kunnen uitvaardigen vanwege hun optreden in Palestijns gebied, met name de Gazastrook. Niet dat het hof over een politiemacht beschikt die hen onmiddellijk van hun bed zou lichten, maar een arrestatiebevel zou hen mogelijk wel in hun bewegingsvrijheid beperken.

Israël is zelf geen partij bij het Strafhof. Palestina wel. En dat, zegt hoogleraar internationaal publiekrecht Marcel Brus van de Rijksuniversiteit Groningen, betekent dat de Israëlische leiders zich terecht zorgen maken. „Juridisch kan het Strafhof dit doen.”

Waarom zijn de leiders van een land dat geen partij is bij het Strafhof potentieel toch aansprakelijk?

Marcel Brus: „Voorvallen op het grondgebied van een aangesloten staat vallen onder de jurisdictie van het Strafhof. Óf de dader moet afkomstig zijn uit een aangesloten staat, óf de misdaad moet zijn begaan op het grondgebied van een aangesloten staat. Aangezien het hof misdaden van Israël en Hamas onderzoekt die zich in Gaza zouden hebben afgespeeld, wordt er aan die voorwaarde voldaan.”

Palestina is geen volwaardig lid van de Verenigde Naties; het is slechts een ‘waarnemerstaat’. Toch effende die status de weg voor Palestijnse toetreding tot het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof. Sinds 1 april 2015 kunnen daardoor mogelijke oorlogsmisdaden op Palestijns grondgebied – behalve Gaza ook de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever – onderzocht worden.

Wat dat betreft, zegt Brus, valt er wel een vergelijking te trekken met de situatie in Rusland en Oekraïne. „In maart vorig jaar vaardigde het hof een arrestatiebevel uit tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege zijn optreden op Oekraïens grondgebied.”

Poetin besloot vorig jaar toch maar niet naar een BRICS-top in Zuid-Afrika te gaan, uit angst dat dat land hem zou arresteren en uitleveren. Hangt Netanyahu mogelijk iets soortgelijks boven het hoofd?

„Als er daadwerkelijk een arrestatiebevel uitgevaardigd zou worden, dan moet Netanyahu inderdaad opletten waar hij naartoe vliegt. Aan de andere kant zullen landen niet zomaar een buitenlandse regeringsleider arresteren. Er is ook de gewoonte dat regeringsleiders immuniteit genieten om hun werk goed te kunnen doen.

„Een gastland van een leider tegen wie een arrestatiebevel loopt komt zodoende tussen twee vuren te zitten. Aan de ene kant heb je die immuniteit, maar aan de andere kant heb je, als je zelf ook bij het Strafhof aangesloten bent, de plicht om een verdachte aan te houden. Toen de Soedanese oud-dictator Omar al-Bashir in andere Afrikaanse landen rondreisde, weigerden die landen om hem op te pakken. Dat kwam ze op een reprimande van het Strafhof te staan. Maar die landen hebben ook diplomatieke overwegingen om al dan niet tot arrestatie over te gaan.”

Bij het Strafhof zijn 124 landen aangesloten. Enkele prominente niet-aangesloten landen zijn Israël, de Verenigde Staten, India, China en Rusland.


Lees ook
Waarom loopt deze van genocide verdachte president nog vrij rond?

Een blije Omar al-Bashir juicht omdat hij - alweer - de Soedanese presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

In 2009 vloog de Israëlische politica Tzipi Livni niet naar Londen uit angst voor arrestatie vanwege haar betrokkenheid bij een eerdere Gaza-oorlog. Was dat een vergelijkbare situatie?

„In dat geval ging het niet om een arrestatiebevel van het Strafhof, maar om mogelijke vervolging voor een Britse rechter. Maar de principiële vraag is hetzelfde: hoeveel immuniteit geniet een regeringsleider of een minister van Buitenlandse Zaken, zoals Livni eerder was geweest? De meningen daarover zijn verdeeld. Maar het recht ontwikkelt zich in de richting van een beperking van de immuniteit. Alleen staatshoofden, premiers en ministers van Buitenlandse Zaken genieten doorgaans immuniteit. Voor ministers van Buitenlandse Zaken horen diplomatieke reizen inherent bij hun werk. Maar andere ministers, topambtenaren of militairen zou je wel kunnen oppakken als ze verdacht worden van betrokkenheid bij internationale misdrijven. En ook oud-ministers, zoals Livni, verliezen hun immuniteit.”

„Hoe ver die immuniteit precies reikt, zullen we pas weten als er daadwerkelijk een keer een regeringsleider opgepakt wordt. Dan zal het Strafhof zich erover uitspreken. Dat betekent wel dat ze hun eigen bevoegdheid beoordelen, dat heeft iets van ‘Wij van WC-eend’. Het blijft een nieuw rechtsgebied, dat zich nog moet uitkristalliseren. Maar ik denk wel dat iemand als Netanyahu zich zal inhouden als hij officieel verdachte zou worden.”

Wat zijn ‘internationale misdrijven’ precies?

„Het moet wel om ernstige zaken gaan, zoals genocide, misdaden tegen de menselijkheid, ernstige schending van het oorlogsrecht of foltering.”

Israël doet een beroep op het Witte Huis en andere bondgenoten om eventuele arrestaties tegen te gaan. Die landen zeggen nu tegen het Strafhof: doe het niet. Heeft dat effect?

„Het is juridisch niet relevant wat de Verenigde Staten hierover zeggen. Het hof onderzoekt de VS zélf, vanwege hun betrokkenheid bij mogelijke misdaden in Afghanistan. Maar natuurlijk weet het hof ook dat het zich politiek gedoe op de hals haalt door Amerikanen of Israëliërs te willen arresteren. Niet voor niets ging toenmalig president Donald Trump over tot reisverboden voor individuele rechters bij het hof.”

Acht u het waarschijnlijk dat het arrestatiebevel tegen Netanyahu en/of andere hooggeplaatste Israëliërs er komt?

„Mijn inschatting is dat hoofdaanklager Karim Khan toch tot een arrestatiebevel overgaat als hij genoeg materiaal heeft, als de betrokkenheid bij misdrijven evident is. In het geval van de Gaza-oorlog kan ik me best voorstellen dat hij concludeert dat Israël het oorlogsrecht ernstig schendt. En dan zal hij tegelijkertijd ook leden van Hamas vervolgen, denk ik. Daar kun je best een beetje tactisch mee omspringen.”