Een koninklijk feestje kan Emmen goed gebruiken. Maar de kosten?

‘Dag meissie. Geef je tas maar, dan kijk ik even wat ik allemaal heb”, zegt bakker Jan Hof- stede vrijdagmiddag tegen de jonge vrouw die in de stromende regen met haar kind vooraan staat in een rij van zo’n vijftien mensen, voor zijn kraam. Haar grote boodschappentas stopt hij in hoog tempo vol. Het is bijna niet bij te houden wat de bakker erin doet. Witte kadetten, grote volkorenbroden, kaneelbroodjes. De vrouw geeft hem een briefje van 5 euro. Dan is de volgende aan de beurt.

Elke vrijdag staat Hofstede hier op de markt. ‘Niet klagen, elke dag is een mooie dag’, staat op een bordje in zijn kraam. Stipt om 13.00 uur verkoopt hij op vrijdag volle tassen brood aan mensen die dat nodig hebben. Voor 5 euro, of minder als dat te veel is. „Ik kijk altijd even naar de schoenen om te zien wie het nodig heeft.”

Veel wil de bakker niet kwijt over zijn motivatie. „Hier komen mensen die moeten leven van 50 euro per week. Het is verschrikkelijk”, zegt hij aan het einde van de middag als hij de lege papieren dozen in zijn vrachtwagen uit elkaar trekt. „Je moet elkaar helpen”, zegt Hofstede. „We moeten een klein beetje een lichtpuntje laten schijnen.”

Bakker Jan Hofstede verkoopt op vrijdagmiddagen in Emmen zijn brood voor weinig geld aan minderbedeelden.
Foto Sake Elzinga

Deze vrijdag moet hij Emmen overslaan. De markt gaat door de voorbereidingen voor Koningsdag niet door.

Een paar meter verder zijn stratenmakers druk met de herbestrating van een pad voor het Rensenpark. Tot 2015 was dit het Noorder Dierenpark Emmen. Waar bezoekers ooit naar olifanten, apen en leeuwen keken, fietsen nu inwoners. Over het pad voor het park wandelt zaterdag de koning. Alles moet er piekfijn uitzien. De grasmatten aan de zijkant zijn opnieuw ingelegd. Zelfs de stickers zijn van de lantaarnpalen geschrobd, zegt een man die met een collega stilstaat bij het park.

Achterstallig onderhoud

Ze hebben hun fietsen aan de kant gezet om naar de werkzaamheden te kijken. De mannen, 60 en 61,vinden het lastig dat de gemeente geld uitgeeft aan het bezoek van de koning. „Laat hem de werkelijkheid zien. Jaren aan achterstallig onderhoud wordt voor een bezoek van twee uur opgeknapt”, zegt een van hen. Omdat ze voor de gemeente werken, willen ze niet met hun naam in de krant. „Veel mensen gaan hier naar de voedselbank. En dan hier zoveel geld aan uitgeven”, zegt de ander hoofdschuddend. Volgens de laatste telling van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in 2019, is Emmen de Drentse gemeente met de meeste arme inwoners.

Nieuwe bestrating in het Rensenpark in Emmen.
Foto Sake Elzinga

Na Koninginnedag in Hoogeveen en Meppel in 2002 is het zaterdag voor het eerst dat de feestdag zich in Drenthe afspeelt. Op de twee uur durende route door Emmen staan cultuur, muziek, sport en dans centraal. De Drentse zangers Jannes, Daniël Lohues en Bouke Scholten treden op. Ook bezoekt de koning Wildlands, de huidige dierentuin. Als de koninklijke familie weg is, gaat het feest door. Op 180 plekken in dorpen en wijken wordt Koningsdag gevierd. Dit kost Emmen 2,3 miljoen euro. De gemeente betaalt 1,3 miljoen, de provincie legt 1 miljoen bij. Vooral de beveiliging is duur. Burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) heeft een noodverordening ingesteld in zijn gemeente tijdens Koningsdag. Het centrum van Emmen is zaterdag afgesloten voor verkeer.

Volgens Van Oosterhout biedt de route „volop mogelijkheden om ons als gemeente en regio aan de koning en de koninklijke familie te laten zien.” De klachten over de kosten kent hij. „In de gemeente Emmen gaat elk jaar 450 miljoen om. We geven nu eenmalig 1 miljoen uit aan een feest met veel zichtbaarheid. Het kost een tientje per inwoner. Emmen is twee uur lang live op nationale televisie te zien. Dat biedt veel kansen om het andere verhaal van Emmen te vertellen. Om te laten zien hoe leuk het hier is. Dat we een bruisend centrum hebben, een mooie dierentuin, leuke inwoners die hier met plezier wonen.”

Volgens de laatste telling van het Sociaal en Cultureel Planbureau, in 2019, is Emmen de Drentse gemeente met de meeste arme inwoners.

De kans om Emmen van de beste kant te laten zien, grijpt de gemeente graag aan. Onderzoeksbureau Atlas Research roept Emmen in de Atlas voor Gemeenten al jaren uit tot minst aantrekkelijke gemeente om te wonen; vergeleken worden de vijftig grootste gemeenten op onder andere werkgelegenheid, cultureel aanbod, veiligheid, bereikbaarheid en onderwijs. „Wij zeggen niet dat je in Emmen niet prettig kunt wonen. Er is veel groen en een mooie dierentuin en het is er betrekkelijk veilig”, zei onderzoeker Marten Middeldorp vorig jaar tegen NRC. „Maar er zijn weinig banen en voorzieningen, ook is het culinaire aanbod er mager, allemaal zaken die de gemiddelde Nederlander aantrekkelijk vindt.”

Oranje vlinderstrik

Emmen is juist een fijne plek om te wonen, vinden Linda Harners (21) en haar vader Jan (58) die samen op een terras aan de markt koffie drinken. „Emmen komt soms te negatief in het nieuws, maar het heeft alles. Winkels, horeca, veel bedrijven. Je kan hier in de omgeving prachtig fietsen”, zegt Jan. Maar bovenal is er FC Emmen, de voetbalclub waar Jan als vrijwilliger het geluid en de muziek tijdens wedstrijden regelt. Linda woonde twee jaar geleden even in Amsterdam voor haar studie, maar die stad was haar veel te druk. „Hier is het allemaal wat gemoedelijker.”

Met de koning heeft Jan niets. „Er zijn vast mensen die het heel leuk vinden dat hij komt, maar voor mij hoeft het niet zo.” Dat Emmen het bezoek moet betalen, begrijpt hij niet. Hij kan toch wel zijn eigen feestje betalen?”

Wie Ellen Bolk (21) ziet zitten, buiten het centrum, denkt dat ze zich heeft vergist in de dag. Ze draagt oranje sokken, een oranje vlinderstrik in het haar en een oranje shirt waar ‘Happy Kingsdag’ op staat. Op haar stageplek in het speciaal onderwijs werd Koningsdag al gevierd, vandaar de uitdossing. Bolk gaat zaterdag zeker kijken. „Je maakt het niet vaak mee dat de koning zo dichtbij komt. Ik vind het leuk. Wie weet trekt het ook wat meer mensen naar Emmen.”