De Skoda Superb is een groot en degelijk, pretentieloos transportmiddel

Er zitten veel icoontjes op het infotainmentscherm van de Skoda Superb. Maar het eerste en enige symbooltje dat je moet onthouden is het semi-omcirkelde autootje vierde van links op de bovenste regelbalk, als fysieke knop tevens te vinden op de rechterspaak van het stuur. Het is een snelkoppeling naar de lijst met veiligheidssystemen die je één voor één kunt uitschakelen; lane assist tegen ongeoorloofde overschrijdingen van je weghelft, snelheidswaarschuwing tegen hardrijden, vermoeidheidswaarschuwing tegen vaak onterecht geconstateerde vermoeidheidssymptomen. Haatzaaiend is front assist, automatische noodrem die voor elk verdacht object vol in de ankers gaat, ook voor fietsers en pakketbezorgersbusjes op veilige afstand. Weg ermee.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Skoda SuperbKlik op de punten voor uitleg over de detailsFoto Merlijn Doomernik

Genereus

Daarna wordt de auto weer gewoon een Skoda. Een groot en degelijk, pretentieloos transportmiddel voor een middenklasse met veel nazaten of voetbalvrienden. Een basisprijs van 44.990 euro is spectaculair voor een compleet uitgeruste stationcar met een kofferruimte van 669 en met neergeklapte achterbank 1.920 liter. Zo genereus kwam je de grote combi, uitstervende diersoort, zelden tegen. Behalve de nieuwe Passat op hetzelfde, door Skoda ontwikkelde platform, maar die is 4.000 euro duurder. Voor de 45 mille van de nu leverbare Superb Combi First Edition krijg je van navigatie en led-verlichting tot het overmaatse touchscreen alles wat de leasekoelie begeert. De prijs laat zien hoe graag de industrie fossiele brandstoffen nog even in de race houdt, uit commerciële overwegingen met reden. Bij Skoda kennen ze ook mensen die na de zoveelste file voor het snelweglaadstation en de zoveelste defecte laadpaal klaar waren met elektrisch. Elektrisch en benzine combineren kan bij Skoda ook, maar de aanstaande plugin hybride moet je vooral niet nemen als je je Superb Combi voor de ruimte wilt, al is door het bpm-voordeel de meerprijs van 2.000 euro haast te geef voor 54 pk meer en een bereik van 133 stekkerkilometers. Want pas op, de accu scheelt je 150 liter bagageruimte en hij maakt de Skoda 230 kilo zwaarder. De stekkerloze Superb rijdt altijd 1 op 18, met een beetje zelfbeheersing 1 op 20. Zijn milieulabel A lijkt verdiend.

Snel is hij niet. Iets meer trekkracht zou fijn zijn en een handbak zou het lijzige uit de auto halen, al laat de automaat zich met flippers aan het stuurwiel uit zijn eco-coma wekken. Op snelheid heb je geen last meer van zijn traagheid. Dan rest slome tevredenheid over de uitstekende stoelen en de immense ruimte op de achterbank, of de zuinigheid van de turbo-viercilinder die je met een 66 liter-tank tot 1.300 kilometer ver brengt op één tank, zeker voor vakantieminnende gezinnen een ongelooflijke luxe.

Bovendien is de Superb gezelliger dan de Passat, al ben je dat in deze wereld snel. Het doorlopende roosterpatroon op het dashboard met zijn staande spijlen in hoogglans is voor een Skoda regelrecht charmant. Daarbij biedt hij, standaard of tegen bescheiden meerprijzen, een handvol Skodaspecifieke slimmigheden onder de strijdkreet Simply Clever. Klassiekers als het ijskrabbertje in de tankklep en paraplu’s in de voordeuren kennen we nu wel, maar de uitklapbare zijsteuntjes op de hoofdsteunen achter zijn een superuitvinding. Hoofdsteunen met slaapfunctie noemen ze dat. Eindelijk slapen zonder weg te zakken, want je hoofd is zacht maar muurvast gefixeerd. Ook de tablethouder in de middenarmsteun achter, evenals de zijsteunen en zonwerende rolgordijntjes achter onderdeel van het Simply Clever Familiepakket, optie van 490 euro, is een nieuwe dimensie in praktisch.

Stijlvol: raster van staande spijlen over de volle breedte van het dashboard.

Wegdommelen zonder wegzakken dankzij de zijsteuntjes voor de hoofd steunen achter.

Het rechthoekige digitale meterhuis dissoneert esthetisch met de boogvormige huif erboven.

Superb-klassieker: paraplu’s in de deuren.

Foto’s: Merlijn Doomernik

Gekoeld

Anderzijds zijn de bekerhouders aan de kleine kant en de stengel voor de ruitenwisser aan de linkerkant van de stuurkolom is een architectonische misser. Hij zit aan de verkeerde kant omdat de schakelpook van de middentunnel naar de rechterkant van het stuur verhuisde, is overladen met functies en met minuscule hevelschakelaartjes lastig bedienbaar. De tweede stengel voor de cruise control is onzichtbaar en misplaatst; die functie hoort op het stuur. Heerlijk daarentegen de drie kloeke draai-drukknoppen onder het grote beeldscherm; twee op de hoeken voor de temperatuurregeling, in het midden een combischakelaar die met één klik verandert van luchtstroomregelaar in volumedraaiknop. Geestig: het vakje voor de draadloze telefoonoplader is gekoeld omdat smartphones snel heet worden als je het navigeren aan ze overlaat. Dit is met afstand de beste conventionele auto op de markt, die met niet te grote wielen en het 500 euro extra kostende, nostalgische chroomrandje rond de zijruiten bovendien tien keer beschaafder oogt dan al die botte bluf-suv’s bij elkaar.