In Zuid-Koreaanse ‘babyklimaatzaak’ dagen ouders de staat voor de rechter

Tientallen Zuid-Koreaanse ouders zijn in de naam van hun (ongeboren) kinderen een rechtszaak begonnen tegen de Zuid-Koreaanse regering, omdat ze vinden dat die niet genoeg doet tegen klimaatverandering. De zaak wordt dinsdag behandeld in het constitutioneel hof in Seoel, melden internationale media. Het wordt in Zuid-Korea ook wel de ‘babyklimaatzaak’ genoemd. Het is de eerste keer dat in Oost-Azië zo’n rechtszaak plaatsvindt.

De aanklagers dragen in een persconferentie aan dat Zuid-Korea’s klimaatbeleid onvoldoende is om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. Aanstaande en jonge ouders dienden vier petities in namens hun kinderen. De groep stelt volgens de BBC dat de gevolgen van klimaatverandering volledig op de schouders van toekomstige generaties terechtkomen. De actie werd gestart door een foetus – althans, door een aanstaande moeder, onder de bijnaam die zij haar ongeboren kind gaf. Haar zoon is inmiddels twee en maakt deel uit van de groep activisten bestaande uit kinderen, jongeren en ouders, schijft de Financial Times.

De baby-activisten zijn niet de eersten die hun overheid aanklagen om falend milieubeleid, en zich daarbij beroepen op mensenrechten. Ook in Brazilië, Peru en Australië lopen momenteel soortgelijke rechtszaken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelde op 9 april een groep Zwitserse 64-plussers in het gelijk door te oordelen dat de Zwitserse regering mensenrechten schendt, ook die van toekomstige generaties, door ontoereikend klimaatbeleid.


Lees ook
Zaak voor zaak bedingt de activist zijn klimaatgelijk

Zwitserse gepensioneerden demonstreren woensdag bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.